Sezon mandarynkowy w pełni! Są coraz słodsze, bezpestkowe, a skórka aż sama odchodzi ❤ Mandarynki od zawsze kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, kiedyś pojawienie się ich w sklepie bazsprzecznie oznaczało, że święta tuż, tuż. Dziś? No cóż, wszystko zaczyna się wcześniej, przygotowania do świąt również.
Tym razem mandarynki w formie kisielu z małymi nasionkami siemienia lnianego. Pysznie, błonnikowo i zdrowo.
Przygotowanie – około 20 minut/ łatwe
Składniki (na dwie porcje):
- 3 mandarynki
- 3-4 łyżki siemienia lnianego
- torebka mięty
- 200 ml wody
Jak przygotować?
- Zagotuj wodę i zalej torebkę mięty. Zaparzaj pod przykryciem przez około 5 minut.
- Zmiksuj dwie mandarynki w blenderze.
- Przelej miętę do małego rondelka, dodaj mandarynki i siemię lniane, gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. W międzyczasie dodaj cząstki trzeciej mandarynki. Mieszaj od czasu do czasu.
Wskazówki:
- Siemię zgęstnieje też bez gotowania, możesz zostawić je na noc w lodówce.
Mint and mandarin pudding
Time for mandarins! They’re getting sweater, easier to peel and they have less and less peeps. I love them and I always associated them with Christmas. A while ago, when those little orange fruit appeared in shops, that meant only one thing – Christmas is coming! It seems that nowadays everything is coming earlier – Christmas chocolate, ornaments and mandarins!
Today something tasty, healthy and full of fiber – mandarin and mint pudding.
Preparation- around 20 minutes/ easy
Ingredients (for two servings):
- 3 mandarines
- 3-4 tbsp flax seed
- 1 mint tea bag
- 200 ml water
How to make it?
- Boil some water. Pour it into a mug with a mint tea bag and brew it for around 5 minutes. Remember to cover the mug.
- Blend two mandarins.
- Pour mint tea and blended mandarins into a small pan. Add the third mandarin and flax seed. Simmer until slightly thickens, mix from time to time.
Tips:
- Flax seed will thicken on its own – just leave it in a fridge overnight.