Kisiel miętowo-mandarynkowy – Mint & mandarin pudding (vegan and gluten free)

Sezon mandarynkowy w pełni! Są coraz słodsze, bezpestkowe, a skórka aż sama odchodzi ❤ Mandarynki od zawsze kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, kiedyś pojawienie się ich w sklepie bazsprzecznie oznaczało, że święta tuż, tuż. Dziś? No cóż, wszystko zaczyna się wcześniej, przygotowania do świąt również.

Tym razem mandarynki w formie kisielu z małymi nasionkami siemienia lnianego. Pysznie, błonnikowo i zdrowo.

Przygotowanie – około 20 minut/ łatwe

Składniki (na dwie porcje): 

  • 3 mandarynki
  • 3-4 łyżki siemienia lnianego
  • torebka mięty
  • 200 ml wody

Jak przygotować? 

  1. Zagotuj wodę i zalej torebkę mięty. Zaparzaj pod przykryciem przez około 5 minut.
  2. Zmiksuj dwie mandarynki w blenderze.
  3. Przelej miętę do małego rondelka, dodaj mandarynki i siemię lniane, gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. W międzyczasie dodaj cząstki trzeciej mandarynki. Mieszaj od czasu do czasu.

Wskazówki: 

  • Siemię zgęstnieje też bez gotowania, możesz zostawić je na noc w lodówce.

kisiel 2

Mint and mandarin pudding

Time for mandarins! They’re getting sweater, easier to peel and they have less and less peeps. I love them and I always associated them with Christmas. A while ago, when those little orange fruit appeared in shops, that meant only one thing – Christmas is coming! It seems that nowadays everything is coming earlier – Christmas chocolate, ornaments and mandarins!

Today something tasty, healthy and full of fiber – mandarin and mint pudding.

kisiel 1.jpg

Preparation- around 20 minutes/ easy

Ingredients (for two servings): 

  • 3 mandarines
  • 3-4 tbsp flax seed
  • 1 mint tea bag
  • 200 ml water

How to make it? 

  1. Boil some water. Pour it into a mug with a mint tea bag and brew it for around 5 minutes. Remember to cover the mug.
  2. Blend two mandarins.
  3. Pour mint tea and blended mandarins into a small pan. Add the third mandarin and flax seed. Simmer until slightly thickens, mix from time to time.

Tips:

  • Flax seed will thicken on its own – just leave it in a fridge overnight.

kisiel 4.jpg

Leave a comment