Barley groats soup AKA Krupnik

Jedną z moich ulubionych zup jest krupnik, pełen warzyw, natki i kasz. Jest idealny na jesienne i zimowe popołudnia – rozgrzewa, syci i jak na tak małą miskę zupy, daje dość dużo szczęścia i radości. Wiem, że jeszcze mamy sierpień, ale praktyka czyni mistrza, prawda?

krupnik 1.jpg

Składniki (na około 4 porcje): 

  • warzywa na bulion: marchewka, pietruszka, seler,
  • 1 litr wody
  • dobrej jakości olej do smażenia
  • natka
  • ziemniak
  • mieszanka kasz – około 4 łyżek, u mnie jęczmienna średnia, pęczaki i kasza jaglana
  • sól i pieprz

Jak przygotować?

  1. Warzywa na bulion obieramy, te warzywa, które chcemy zostawić w zupie kroimy w plasterki lub kostkę, resztę zostawiamy w większych kawałkach.
  2. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy plasterki/ kostki marchewki, pietruszki i selera. Chwilę dusimy pod przykryciem.
  3. Dodajemy wodę i gotujemy.
  4. Kroimy ziemniaka w drobną kostkę i uwaga – rada mojej mamy – wrzucamy do miski i zalewamy zimną wodą, żeby nie zciemniały.
  5. Gdy warzywa z bulionu trochę zmiękną, dodajemy ziemniaki, gotujemy około 15 minut.
  6. Kaszę płuczemy na sitku, dodajemy do zupy, gotujemy kolejne 15 minut.
  7. Doprawiamy do smaku i wrzucamy porządną ilość natki pietruszki.

Wskazówki:

  • 4 łyżki kaszy na litr wody to już dość sporo, można dodać więcej, ale ostrożnie, bo kasza wchłania bardzo dużo wody.
  • Krupnik zawdzięcza swój szaro-bury kolor właśnie kaszy, im lepiej wypłukana kasza tym jaśniejszy kolor zupy.

 

Barley groats soup

One of my favourite soups is Krupnik. It’s full of veggies, parsley and groats. It’s comforting, satisfying and keeps you warm and happy in a cold autumn afternoon. I know it’s still August, but the days are shorter and the evening longer so I guess it’s really a good idea to start practicing. After all, practice makes perfect.

Ingredients (around 4 servings): 

  • veggies for the soup: carrot, parsley, celery
  • 1 l of water
  • good quality oil
  • parsley tops
  • potato
  • groat mix – around 4 tbsp of groats – barley (any type) and millet
  • salt and pepper

How to do it:

  1. Peel and chop carrot, parsley and celeriac. Leave those veggies that you’re not going to keep in your soup in bigger chunks.
  2. Heat the oil in the pan and fried veggies slices or cubes until slightly softer then add 1 liter of water.
  3. Meanwhile peel and chop potato. My mum’s golden piece of advice – put the chopped potato in a bowl full of cold water, so it won’t get darker.
  4. When the veggies are softer, add potato and boil for about 15 minutes.
  5. Rinse the groats under running, warm water and add to the soup. Boil for around 15 more minutes.
  6. Season and add a huge amount of parsley tops.

Tips:

  • You can add more groats but be careful because you might end up adding more water to your soup.
  • Grains give the gray colour to the soup – the more you rinse, the lighter the colour.

krupnik 2

krupnik 3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s