Jaglane cytrynowe – Lemon millet cookies

Kiedy pierwszy raz opowiedziałam mojemu koledze o tym, że upiekłam cytrynowe ciastka i że, niestety, były niewystarczająco cytrynowe, był zdziwiony. Bardzo zdziwiony. Jak to, cytrynowe ciastka zamiast słodkich? 

Tylko właściwie, czemu nie? Delikatna kasza jaglana i wyrazista cytryna tworzą razem niesamowite połączenie, które dzięki dodatkowi jabłka z cynamonem wcale nie jest gorzkie.

Ciastka są pożywne, zdrowe i bez glutenu, nabiału i cukru. Tak, również bez wyrzutów sumienia.

lemonki 2

Składniki (10-12 ciastek)

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • skórka z połówki cytryny
  • sok z połówki cytryny
  • jabłko (dość słodkie)
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki mąki np. kukurydzianej

Jak przygotować? 

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Kaszę opłucz i przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zmiksuj po ugotowaniu.
  3. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z łyżeczką cynamonu.
  4. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę na tarce o małych oczkach i wyciśnij z niej sok.
  5. Połącz składniki i dobrze wymieszaj.
  6. Formuj ciastka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz około 40 minut w 180 stopniach aż ciastka się zarumienią. Możesz w połowie pieczenia przekręcić ciastka na drugą stronę.

Wskazówka

  • Zwilżone dłonie bardzo pomogą w formowaniu ciastek.
  • Ciastka wspaniale komponują się z szybkim dżemem brzoskwiniowym, o którym wkrótce.

 

lemonki 5

Lemon millet cookies

When I first did those cookies and told my friend about them, I complained that they were not lemony enough. My comment was met with a raised brow and a quizzical expression meaning ‘Why on Earth would you like lemon cookies, not sweet ones?’

I keep asking myself the same question and I have two answers,

  1. because I can
  2. because millet and lemon go so well together and it’s just too good not to make them

There’s something magical about those cookies. They’re awfully free – dairy, sugar and gluten – free. They’re healthy because of millet and one of a kind thanks to a fair amount of lemon.

So let’s add one more ‘free’ and let’s have one more cookie absolutely guilt-free.

Ingredients (10-12 cookies)

  • half a glass of millet groats
  • lemon skin from half of a lemon
  • lemon juice from a half of a lemon
  • apple (quite sweet)
  • 1 tsp cinnamon
  • 1 tbsp coconut oil
  • 3-4 tbsp cornflour (or any other type of flour)

How to do them? 

  1. Heat the oven to 180 C.
  2. Drain the millet and boil it until grains soak all the water (there should be at least twice as much water as grains). Blend the grains a little bit.
  3. Peal the apple and great it, mix it with 1 tsp of cinnamon.
  4. Pour boiling water on your lemon, cut it in half, great and squeeze one of the halves.
  5. Mix all the ingredients.
  6. Form the cookies and put them on a baking tray covered with baking paper.
  7. Bake for about 40 minutes until slightly brown. You can flip them over half way through baking.

Tips:

  • Cookies will be easier to form if you keep your hands slightly wet.
  • Cookies go perfectly well together with quick, peach jam, stay tuned for the recipe!

 

lemonki 4

lemonki 6

lemonki 7

 

Advertisements

One thought on “Jaglane cytrynowe – Lemon millet cookies

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s