Brzoskwiniowy dżem leniwca – lazy peach jam

Zrobienie dżemu jest zazwyczaj bardzo proste, ale czasochłonne. Owoce trzeba przygotować, czasami odstawić z odrobiną cukru, żeby puściły sok i wreszcie trzeba gotować, od godziny a nawet do trzech. Uwielbiam cały ten proces, dobieranie odpowiedniej ilości cukru, przygotowanie owoców, ba! nawet sam proces kupowania owoców jest super. Tylko czasami każdy z nas ma dni leniwca, wcale niepotrzebne nam 5 słoików dżemu, a np jeden mały i nie ma potrzeby parzyć słoików bo wiesz ze zjesz wszystko tego samego dnia, no i najważniejsze, potrzebujesz ten dżem tu i teraz.

I wtedy sprawdzi się dżem leniwca.

dżem 2

Składniki (na około 50 gr)

  • brzoskwinia
  • 3/4 szklanki wody

Jak przygotować?

  1. Brzoskwinie pokrój na małe kawałki, możesz zostawić skórkę.
  2. Włóż kawałki do małego garnka i zalej wodą.
  3. Gotuj aż dżem zgęstnieje (około 15 minut) i brzoskwinie będą bardzo miękkie.
  4. Rozgnieć brzoskwinie widelcem i przełóż do małego słoiczka.

Wskazówka:

  • Brzoskwinie są naturalnie bardzo słodkie i jako że nie będziesz przechowywać tego dżemu przez długie miesiące, nie trzeba dodawać cukru, ale możesz dodać odrobinę soku z cytryny, który wydobędzie naturalny smak brzoskwini.
  • Dżem dobrze współgra z cytrynowymi ciastkami z kaszy jaglanej.

dżem 1

 

Lazy peach jam

I love making jams. The very process starts when you buy fruits, because they have to be the right ones, sweet and ripe enough. Then you have to prepare them, let them rest and finally boil, sometimes for quite a long time. So no matter how wonderful this process is, it’s time-consuming and sometimes you just don’t have that time or you want a jar of jam without all the hassle.

And that’s when you can make some jam – the lazy way.

Ingredients (around 50 g of jam):

  • ripe peach
  • 3/4 glass of water

How to do it?

  1. Cut the peach, you can leave the skin.
  2. Put the fruit in a small pan and pour the water.
  3. Boil until the fruit is very soft.
  4. Stop boiling, mash the peaches with a fork and put it into a small jar.

Tips:

  • Peaches are naturally sweet and as you won’t jeep the jam for a long time, you don’t have to and any sugar. However, you could and a little bit of lemon juice as it will make the taste stronger.
  • The jam tastes perfectly with lemon millet cookies, just saying.

lemonki 8

Advertisements

3 thoughts on “Brzoskwiniowy dżem leniwca – lazy peach jam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s