Słodki ryż z warzywami – sweet rice with veggies

W kwietniu tego roku wróciłam z półrocznego pobytu w Chinach. Kraj ten jest największym producentem ryżu i jak możecie się domyślać, jest to też główne pożywienie dla wszystkich Chińczyków. Co zabawniejsze, mój pierwszy ryż w Chinach spróbowałam dopiero po dwóch miesiącach.

Ryż w Chinach gotowany jest w każdym domu i właściwie można go zjeść do każdego posiłku. Gdy zamawiasz ryż smażony z warzywami w restauracji, najczęściej dostaniesz ryż z odrobiną zielonego groszku i marchewki, czasami z liśćmi sałaty lub kapusty, a wszystko to w ogromnej ilości oleju.

Za olejem nie tęsknie, ale za prostotą dań i dostępnością ryżu już tak. Każdy smażony ryż jest prosty w wykonaniu i zaakceptuje wiele – połączenie z rodzynkami też. Kurkumę warto dodać ze względu na jej niesamowite właściwości zdrowotne.

Składniki (2 porcje):

  • torebka brązowego ryżu
  • marchewka
  • żółta fasolka
  • rodzynki
  • nasiona słonecznika
  • sól, pieprz, kurkuma
  • olej do smażenia

Jak przygotować?

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, ja zazwyczaj kupuje ryż w torebkach, ale gotuje bez.
  2. Fasolkę pokrój na małe kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  3. Marchewkę obierz i pokrój na cienkie plasterki.
  4. Odrobinę oleju podgrzej na patelni, dodaj marchewkę i poczekaj aż odrobinę zmięknie, dodaj ugotowany i odsączony ryż, fasolkę, rodzynki, natkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze chwilę aż smaki się wymieszają.

Wskazówki:

  • Ten przepis to tylko inspiracja dlatego nie podaje dokładnych ilości składników. Spróbuj dodać lekko obsmażoną cebulkę, orzechy, nasiona, pieczarki lub inne warzywa. ryż 1

Sweet rice with veggies

This April I returned after a half a year in China. This country is the biggest producer of rice in the world and, not surprisingly,  rice is also the main type of food that is available evrywhere and anytime you want it – breakfast, lunch, dinner, dessert, you name it.

I don’t know why but I tried my first bowl of rice after two months, it was delicate and bland. Fried rice is a different story, though. If you order this dish in a restaurant you usually get quite a lot of rice with tiny bits of peas, carrots and occasionally a lettuce or cabbage leaves and a huge amount of oil.

As much as I don’t miss the oil, I do miss the ease with which you can make a rice stir-fry. And rice is a wonderful type of food as it will accept anything – raisins including. Remember to add turmeric as it has many health benefits.

Ingredients (2 servings):

  • 100 g of brown rice
  • carrot
  • yellow beans
  • raisins
  • sunflower seeds
  • salt, pepper, turmeric
  • oil for frying

How to make it?

  1. Boil the rice as indicated on the packaging.
  2. Cut the yellow beans into smaller bits and boil.
  3. Peal and slice the carrot.
  4. Heat a little bit of oil on the frying pan, add the carrot and fry for a while until softer. Add boiled and drained rice, beans, raisins, parsley and spices. Stir everything and fry for a while until it blends nicely.

Tips:

  • This recipe is just an inspiration and that’s why I don’t give the amount of ingredients, be creative and experiment. Try adding fried onion, nuts, seeds, mushroom or other vegetables.

ryż 3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s