Najlepszy chleb bananowy – the best banana bread ever

Z niektórymi rzeczami jest jak z marzeniami, wiele zależy od okoliczności w jakich się znajdujemy i od osób które nas otaczają. Mój pierwszy chleb bananowy upiekłam w domu mojego kolegi. Wcześniej dużo czytałam na temat tego chleba i wiedziałam że najsłodsze banany to te, które są już lekko brązowe. Banany w domu mojego kolegi były bardziej niż lekko brązowe i wystarczyło na moje stwierdzenie “z tych bananów wyszedłby pyszny chleb bananowy”, proste i krótkie “no to go zróbmy”.

Przepisów na chleb bananowy jest mnóstwo,  na wielu blogach jest nawet kilka wersji tego przepisu, co tylko pokazuje jak kreatywnie można podejść do tematu, można eksperymentować z mąką, słodzikiem i dodatkami. Ja wybieram prostotę i uważam, że najlepszy ze wszystkich dotychczasowych bochenków, które upiekłam jest ten, z Jadłonomi. Chleb jest miękki, aromatyczny i co tu dużo mówić, po prostu fantastyczny. Zamiast cukru używam miodu, ale zawsze możecie wykorzystać inne słodziki, albo w ogóle z nich zrezygnować, jeśli wasze banany są super dojrzałe.

Składniki (na keksówkę 12 x 25):

  • dwa dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki, u mnie połowa pszennej zwykłej i połowa pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 0,5 – 1 szklanka mleka roślinnego, ja użyłam owsianego
  • 3 łyżki dobrego oleju
  • 2-3 łyżki miodu, lub innego słodu

Jak przygotować?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Obrane banany umieść w misce i rozgnieć je widelcem. Dodaj do nich mleko, olej i miód.
  3. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąki, sodę i sól.
  4. Powoli dodawaj suche składniki do mokrych dokładnie mieszając trzepaczką.
  5. Keksowkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
  6. Piecz 40-45 minut do suchego patyczka.

Wskazówki:

  • Ilość mleka zależy od mąki, której użyjesz. Im więcej mąki pełnoziarnistej, tym więcej mleka potrzebujesz. Zacznij od połowy szklanki, dodaj więcej jeśli ciasto będzie za gęste.

chleb-8

The best banana bread ever

My first ever banana bread was made quite by accident. It seems that what you do or what you achieve – including your dreams, depends a lot on the circumstances you’re in and the people around you. I’ve read a lot about banana bread, the internet was at one point crazy about it, and I knew that the best bananas are the brownish ones as they are the sweetest.

I was at my friend’s and his bananas were not even brownish, they were simply brown. I commented that they would make a wonderful banana bread and somehow his “let’s do it” was enough.

The internet is full of banana bread recipes, sometimes you can even find a few on one blog, so it goes without saying that in this matter you can be quite creative. I believe that this one is the best. The bread is soft, sweet and just wonderful. I’ve changed the recipe a bit – I added honey instead of sugar, but you can use any sweetener of your choice or you can skip it completely if your bananas are sweet enough.

Ingredients (12 x 25 baking mould):

  • two ripe bananas
  • 1.5 glass of flour, I use 3/4 glass of all purpose wheat flour and 3/4 of wholemeal flour
  • 2 tbsp baking soda
  • pinch of salt
  • 0.5 – 1 glass of milk, I used oat milk
  • 3 tsp good quality oil
  • 2-3 tsp honey or any other sweetener

How to do it?

  1. Heat the oven to 180 C.
  2. Peal the bananas, put them in the bowl and mash with a fork. Add honey, milk and oil.
  3. In another bowl mix all the dry ingredients – flour, baking soda and salt.
  4. Slowly add the dry ingredients to wet ones and mix until they blend well.
  5. Line the baking mould with a baking paper and pour the dough.
  6. Bake for 40 – 45 minutes or until it passes the ‘dry toothpick’ test.

Tips:

  • The amount of milk depends on the type of flour you use. the more wholemeal flour you use, the more milk you’ll need. Add half a glass at first, add more if needed.

chleb-6

chleb-5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s