Leniwy serek owsiany – lazy vegan oat spread

To już drugi z serii leniwych przepisów, pierwszy z nich możecie przeczytać tutaj. Ten jest jeszcze łatwiejszy i wymaga od Was przesypania płatków owsianych do miski i zalania wrzątkiem. Super proste, prawda?

Pomysł na ten serek powstał zupełnie przez przypadek, na jednym z blogów znalazłam przepis na śmietankę owsianą. Pierwszym z kroków było właśnie zalanie wrzątkiem odpowiedniej ilości płatków owsianych i odstawienie na noc. Nie wiem dlaczego, ale rano gdy popatrzyłam na te płatki w misce byłam bardzo zawiedziona bo… to zdecydowanie nie była śmietanka (dodanie większej ilości wody i zblendowanie, zrobiło by już z tego śmietankę). Wydawało mi się, że to co mi wyszło zupełnie do niczego się nie nadaje, do momentu aż zobaczyłam jaką ma konsystencję i smak. I tak powstała tak naprawdę owsianka, której konsystencja pozwala na łatwe rozsmarowywanie na pieczywie i zajadanie jej z ulubionymi dodatkami. Ja polecam dżem z jarzębiny i chia.

Jeżeli chcesz zajadać się owsianym serkiem rano, to musisz trochę oszukać i ‘lazy Sunday’ zamienić w ‘lazy Saturday’ i przygotować wszystko wieczorem.

Składniki: 

  • pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 0,15 – 0,2 l wrzątku

Jak zrobić: 

  1. Zagotuj wodę, płatki przesyp do miski i zalej wrzątkiem.
  2. Po ostygnięciu wstaw na noc do lodówki.

Wskazówki:

  • Dodaj najpierw 0,15 l wody i sprawdź konsystencje,woda powinna przykryć płatki i być tylko lekko widoczna na powierzchni.Jeżeli będzie za dużo wody, serek będzie lejący się i zbyt wilgotny.

serek-owsiany-4

Vegan oat white cheese

Happy Sunday everyone! Here’s another lazy Sunday recipe, the first one was a peach jam, this time it’s an oat spread, which for me serves as a vegan replacement of dairy cream cheese. This recipe is also very simple and easy to do. If you want to enjoy your spread in the morning, you must change your ‘lazy Sunday’ into ‘lazy Saturday’, but if you prepare it in the morning, it should be ready for late afternoon or evening meal.

The recipe is actually a result of a cooking accident. I found a recipe for an oat cream and I followed step one, which basically is this recipe. I don’t really know why but I somehow expected this one step to change oats it into cream (I totally forgot  about adding more water and blending). So not knowing what to do with those ugly looking soaked oats, I thought about throwing them away, until I tried them and now I’m sure this form of oatmeal is for keeps. I love it especially with rowan jam and chia seeds.

Ingredients:

  • half a glass of quick-cooking oats
  • 0.15-0.2 l of boiled water

How to do it?

  1. Boil the water, put the quick-cooking oats into the bowl and poor the water.
  2. Once it cools down, keep it in the fridge for 6-8 hours or overnight.

Tips:

  • The water should cover the oats but that’s about it. If there’s a lot of water above the flakes, the spread will be too gluey and watery.

serek-owsiany-5

serek-owsiany-2

 

 

Advertisements

One thought on “Leniwy serek owsiany – lazy vegan oat spread

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s