Tofucznica ze smaczliwką – Avocado scrambled tofu

Tofucznica to dla mnie idealny początek dnia. Sycąca, bogata w białko i szybka w przygotowaniu. Sprawdzi się na szybki poranek w biegu jak i na leniwe niedzielne śniadanie. Dzięki zawartości kurkumy i natki pietruszki (lub innych zielonych), jest zdrowa i dostarcza wielu cennych substancji odżywczych. Jak sprawić żeby była jeszcze lepsza? Smaczliwka! No dobrze, awokado.

Do przygotowania idealnej tofucznicy będzie potrzebna czarna sól Kala namak, płatki drożdżowe i kurkuma. Z tymi dodatkami pokochają ją wszyscy, nawet ci którzy twierdzą że nie lubią tofu. Bez tych dodatków, no cóż, będzie to tylko ciepłe, rozdrobnione tofu.

Składniki (na 1 porcję):

  • 100 g tofu
  • 1-2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 1/4-1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta czarnej soli Kala namak
  • pieprz
  • 1/6 szklanki wody
  • natka pietruszki/ jarmuż/ szpinak
  • 1/4-1/2 awokado
  • odrobina oleju do smażenia

Jak przygotować?

  1. Obierz awokado i pokrój je w drobną kostkę lub rozgnieć widelcem. Możesz zacząć od podsmażenia awokado i odłożenia go na talerzyk lub dodaj zimne awokado pod koniec smażenia tofucznicy.
  2. Rozgnieć tofu widelcem i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
  3. Dodaj przyprawy i wodę, wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj wymyte i osuszone listki natki pietruszki.
  5. Dodaj awokado i wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. Podawaj z chlebem lub domowymi bułami.

Wskazówka:

  • Nie przesadź z ilością wody, potrzebna jest tutaj tylko po to żeby przyprawy dobrze się wymieszały. Za dużo wody sprawi, że tofucznica będzie wodnista.

tofucznica-4

Avocado scrambled tofu

For me, scrambled tofu is an excellent way to start a day. It’s satisfying, rich in protein and very easy to prepare. It’s a good option for a busy morning as well as a lazy Sunday breakfast. Thanks to turmeric and parsley (or any greens you add), it has many health benefits, too. And you can make it even better by adding some avocado.

To make the perfect scrambled tofu, you need black salt, turmeric and dried yeast flakes. If you serve in this way, there’s a great chance that everyone – even those who claim to hate tofu – will fall in love with it. If you don’t add those ingredients, well, it’s just gonna be warm, mashed tofu with greens.

Ingredients (1 serving):

  • 100 g tofu
  • 1-2 tsp dried yeast flakes
  • 1/4-1/2 tsp turmeric
  • pinch of black salt Kala namak
  • pepper
  • 1/6 glass of water
  • parsley tops/ kale/ spinach
  • 1/4-1/2 avocado
  • a little bit of oil for frying

How to make it?

  1. Peel avocado and either mash it with a fork or cut it into small pieces. You can start with frying avocado and putting it on a plate for later or you can add avocado once you finish preparing scrambled tofu.
  2. Mash tofu with a fork and fry it.
  3. Add all the spices and water, mix everything.
  4. Add cleaned and dried parsley tops.
  5. Add avocado and mix everything.
  6. Serve with bread or home-made buns.

Tip:

  • Be careful with water. You only need a little bit to mix all the spices, too much water will make the scrambled tofu watery.

tofucznica-1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s