Pieczona fasolka z komosą – Baked yellow peas with quinoa

Sezon na fasolkę powoli się kończy i uważam, że trzeba go wykorzystać do maksimum. Najczęściej wybieram fasolkę w wersji gotowanej, ale kilka dni temu zamarzyło mi się, żeby mieć coś w stylu fasolkowych frytek – lekko tłuste na wierzchu, cudownie miękkie w środku i oczywiście w połączeniu z ziołami.

Przepis jest prosty i do wykonania w mniej niż 30 minut, a dzięki dodatkowi komosy nasz obiad będzie pełnowartościowym źródłem białka roślinnego. Pysznie!

Składniki (2 porcje):

  • 100 g fasolki szparagowej
  • 100 g komosy/ komosy i pęczaku
  • 8-9 pomidorków koktajlowych
  • 50 g tempeh
  • natka pietruszki/ bazylia
  • przyprawy – oregano, bazylia, sól, pieprz (lub dowolne inne)
  • pół łyżeczki dobrego oleju

Jak przygotować? 

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  2. Fasolkę wymyj i odetnij końce. Włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj olej i przyprawy.
  3. Wymyj pomidorki i przekrój na pół. Dodaj do fasolki i wszystko dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut. Wymieszaj w połowie pieczenia.
  4.  Ugotuj komosę / kasze zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  5. Tempeh podgrzej na patelni bez użycia oleju lub dodaj pod koniec pieczenia do fasolki.

fasolka-1

Baked yellow peas with quinoa

A few days ago I came up with an idea, or more like a quest – how to make yellow peas taste a little bit like French fries? Seems impossible and of course, as with every substitution, it is still yellow peas. However, baked yellow peas is a little bit oily on the outside, hot and soft inside and full of delicious seasoning to suit your taste.

It is a wonderful alternative to boiled yellow beans, but it isn’t as healthy unfortunately, so a good quality oil is highly recommended. Mix it with some quinoa, tempeh, tomatoes and greens and you have a quick and hearty meal. Enjoy!

Ingredients (2 servings):

  • 100 g yellow beans
  • 100 g quinoa/ quinoa and barley groats
  • 8-9 cherry tomatoes
  • 50 g tempeh
  • parsley tops/ basil
  • seasoning – oregano, basil, salt, pepper (or any other of your choice)
  • 0.5 tsp good quality oil

How to make it?

  1. Heat the oven to 200 C.
  2. Clean the beans and cut the tips. Put  them into a casserole add oil and seasoning.
  3. Clean the tomatoes and cut them in halves. Add to the beans and mix everything.
  4. Put the casserole into the oven and bake for 20 minutes. Mix half way through the baking.
  5. Cook quinoa or groats. Follow the instruction on the packaging.
  6.  Heat tempeh on a frying pan without oil or add to the beans at the end of baking.
  7. Serve together.

fasolka-2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s