Wegańskie dyniowe whoopie pies – Vegan pumpkin whoopie pies

Whoopie pies to amerykańskie małe, dwuwarstwowe ciastka czekoladowe, dyniowe lub pierniczki przekładane słodkim nadzieniem lub kremem. Najprawdopodobniej pierwsze whoopie pie powstało w latach dwudziestych ubiegłego stulecia. Gdzie, to już nie do końca wiadomo. Prawo do tego deseru roszczą sobie stan Main, Pensylvannia, ale także Amisze. Są też tacy, którzy twierdzą, że to właśnie Amisze, których dzieci według legendy krzyczały “Whoopie!” gdy w torebce z lunchem znajdywały takie ciastko, przywieźli Whoopie Pie do Main.

Och no dobrze, nie ważne ile historyjek wam opowiem, nie zmieni to faktu, że moje whoopie pie to prawdopodobnie najbrzydsze whoopie pie jakie kiedykolwiek widziałeś, i widziałaś. Wiem, wiem. Ale nie zmienia to faktu, że są nieziemsko miękkie, aromatyczne i niezwykle korzenne. I kiedy zrobisz swoje – ładniejsze, bez dwóch zdań – sam z wrażenia krzykniesz – “Whoopie!”

Wegańska wersja tego przepisu.

Składniki (na 16 większych ciastek):

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/4 – 1/3 szklanki oleju kokosowego (50 g)
  • 5 łyżek słodu (np syropu z agawy, ryżowego, lub miodu jeżeli nie jesteś na diecie wegańskiej)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej zwykłej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego i 6 łyżek gorącej wody (zastępują dwa jajka)

Jak przygotować?

  1. Umyj dynie, pokrój na mniejsze kawałki i pozbądź się pestek. Ułóż na wyłożonej papierem blasze i włóż do nagrzanego do 190 – 200 stopni piekarnika. Piecz przez około 20 – 30 minut – aż dynia będzie miękka. Po ostygnięciu zerwij skórkę i zblenduj.
  2. Zmiel siemię lniane w młynku i zalej gorącą wodą. Odstaw aż siemię napęcznieje i wchłonie całą wodę.
  3. W misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, cynamon i gałkę.
  4. Do drugiej, większej miski, wlej olej i słód i dokładnie wymieszaj trzepaczką.
  5. Powoli dodawaj napęczniałe siemię – tak w dwóch trzech partiach, za każdym razem dokładnie mieszając trzepaczką.
  6. Dodaj puree z dyni i dokładnie wymieszaj trzepaczką.
  7. Powoli dodawaj mieszankę składników suchych. Zamień trzepaczkę na drewnianą szpatułkę lub łyżkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Nie panikuj! Na początku będzie wyglądało, że jest zdecydowanie z dużo mąki, ale nie dodawaj żadnych płynów – spokojnie mieszaj wszystko do połączenia składników.
  8. Zakryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
  9. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  10. Nałóż masę na wyłożoną papierem blachę, wybierz małą łyżeczkę i pamiętaj by zachować spore odstępy między kulkami. Postaraj się, żeby były ładniejsze niż moje 😉
  11. Piecz około 13 minut.
  12. Gdy wystygną, przełóż dżemem lub konfiturą, na przykład gruszkowo – aroniową z tego przepisu.

Wskazówka:

  • Nie idź na łatwiznę i trzymaj się przepisu – wymieszaj wszystko dokładnie w odpowiedniej kolejności.

whoopie-pie-1

whoopie pies 5.jpg

Vegan pumpkin whoopie pies

Whoopie pies are American cookies made of chocolate cake, pumpkin cake or gingerbread with something sweet in between. They date back to 1920s, the origin, however, is not clear. Main and Pennsylvania both say that Whoopie Pies are theirs but some also claim that the treat was created by the Amish. The word “treat” was not used by accident as there is a legend that young Amish children would shout “Whoopie!” once they saw a whoopie pie in their lunch bag.

Well fine, no matter how many stories I tell you right now, it will not change this simple fact that my whoopie pies are probably the ugliest ones ever created. But it really matter as they are incredibly soft and full of spice. Once you do your own version, more beautiful than mine without a doubt, you’ll be the one shouting ‘Whoopie!”

It’s a vegan verion of this recipe.

Ingredients:

  • 1 glass of pumpkin puree
  • 0.25-0.3 glass of coconut oil (50 g)
  • 5 tbsp of a sweetener of your choice (or more if you have a sweet tooth)
  • 0.75 glass of wholemeal flour
  • 0.75 glass of all purpose flour
  • 1.5 tsp baking soda
  • 1 tsp cinnamon
  • 0.5 tsp nutmeg
  • pinch of salt
  • 2 tbsp of flax seed and 6 tbsp hot water (it replaces two eggs)

How to make it?

  1. Heat the oven to 190-200 C. Wash the pumpkin, cut into smaller pieces and remove the pips. Put the slices on a lined baking tray and put it into an oven. Bake for around 20 or 30 minutes until soft. Peel the skin and blen the pumpkin into puree.
  2. Grind the flax seed, put it into a glass and mix it with hot water.
  3. In one bowl mix flour, baking soda, salt, cinnamon and nutmeg.
  4. In the other bowl add oil and the sweetener of your choice. Mix thoroughly with a beater.
  5. Add the flax seed in two or three parts every time remember to mix everything thoroughly before adding the next part.
  6. Add pumpkin puree and mix everything with the beater.
  7. Slowly add dry ingredients. Change the beater for a spatula or a spoon and… don’t panic. It will look like you need some liquid but, actually, you don’t. So breath deeply and mix your dough until it blends nicely.
  8. Cover the bowl with a cling film and put it into the fridge for an hour.
  9. Heat the oven to 180 C.
  10. Line the baking tray with a baking paper and start putting the dough in small batches. Use a teaspoon, not a tablespoon and put nice, small, rounded heaps of dough. Keep some distance between them and please, try to make more beautiful whoopie pies than mine 🙂
  11. Bake for around 13 minutes.
  12. Once they cool off, put something sweet between two cookies, like for example chokeberry – pear jam from this recipe.

Tips: 

  • It seems like a lot of hassle but it is essential to add ingredients one by one and mix it carefully.

whoopie-pie-2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s