Czekoladowy krem dyniowy – pumpkin cocoa spread

Gdy zdecydowałam, że chcę zrobić tydzień z dynią na blogu, wiedziałam że chce mieć coś wyjątkowego. Whoopie pies znalazły się same i wiedziałam, że to one będą numerem jeden. Co z numerem dwa? Może właśnie taki domowy krem z porządną dawką kakao, ale jednocześnie słodyczą dyni przybrany mieszanką przypraw korzennych?

Dla mnie jest rewelacyjny, lekki i wszechstronny. Dzisiaj na kanapki, a jutro może jako krem do tarty albo nadzienie do słodkich bułeczek?

Składniki (jeden słoik 330 ml):

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie – 1/4 łyżeczki zmielonych goździków i gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki słodu – miodu, syropu (lub więcej, dostosuj do własnych potrzeb)
  • 3 łyżki kakao (lub więcej)
  • około 1/4 szklanki mleka, ja użyłam domowego owsianego

Jak przygotować>?

  1. Przygotuj puree z dyni według instrukcji z tego przepisu.
  2. Włóż do małego rondelka puree z dyni i lekko podgrzej. Dodaj przyprawy, słód, kakao i mleko i wymieszaj. Spróbuj. W zależności od konsystencji, którą chcesz uzyskać dodaj więcej mleka. Dostosuj ilość kakao i słodu.
  3. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do tygodnia.

cocoa-pumpkin-spread-1

Pumpkin cocoa spread

When I decided that I wanted to have a pumpkin week on my blog, I knew I wanted something special. Whoopie pies were number one – perhaps they were even my inspiration for the pumpkin week – but I had a problem with deciding on my number two. I reckon this could be a great choice – a savory, cocoa spread with a sweetness and lightness of pumpkin tinted with spice?

For me this spread is unique and versatile. Let’s use it today for sandwiches and tomorrow… who knows, maybe as a cream for an autumn tart or a sweet bun filling?

Ingredients (for 0.330 ml jar):

  • 1 glass of pumpkin puree
  • 1 tbsp cinnamon
  • 1/4 tbsp nutmeg and cloves (it’s optional)
  • 2 tsp of sweetener of our choice
  • 3 heaped tsp cocoa
  • 1/4 glass of milk, I used home-made oat milk

How to make it?

  1. Prepare pumpkin puree (check this recipe for instructions)
  2.  Put all the ingredients in the quantities given in the ingredient list and heat for a little while, remember to stir all the time until all the ingredients blend completely.
  3. Try and adjust the recipe. Depending on the consistency you want to achieve, add more milk. If you want a sweeter spread, go for a bigger amount of you sweetener and if you want more savory spread add more cocoa and less sweetener.
  4. Put into a jar and store in a fridge for about a week.

cocoa-pumpkin-spread-2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s