Wegańskie batatowe ciasteczka – Vegan sweet potato cookies

Te małe niepozorne ciasteczka to idealny sposób żeby przemycić trochę więcej warzyw do swojej codziennej diety. Puree z batata idealnie skleja wszystkie składniki, łatwo się wyrabia, a samo pieczenie też nie zajmuje dużo czasu. Dobrze się sprawdzą jako szybka przekąska w pracy czy na spacerze.

Składniki (16-18 ciasteczek):

Mokre:

  • 1 szklanka puree z batata
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1-2 łyżki wybranego słodu

Suche:

  • 1,5-2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Dodatkowo – garść rodzynek

Jak przygotować?

  1. Przygotuj puree z batata. Włóż batata do garnka, zalej wodą do mniej więcej 3/4 wysokości ziemniaka i gotuj do miękkości – około 20 minut. Gdy ziemniak będzie bardzo miękki, wyjmij do na talerz i za pomocą widelca zdejmij z niego skórkę. Zblenduj lub rozgnieć widelcem.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. W mniejszej misce połącz wszystkie suche składniki i wymieszaj.
  4. W większej misce połącz składniki mokre i dobrze wymieszaj.
  5. Powoli dodawaj suche składniki do mokrych i dokładnie mieszaj.
  6. Gdy puree trochę ostygnie, zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. To jest też moment żeby dodać rodzynki.
  7. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, podziel je na mniejsze kawałki i formuj kulki, które ułożysz na wyłożonej papierem blasze.
  8. Piecz przez 14-15 minut.

Wskazówki:

  • Mi najlepiej pracuje się z ciepłym batatem, mam wtedy wrażenie, że ciasto się łatwiej wyrabia.
  • Batata można również upiec, ale ten gotowany jest wilgotniejszy w środku.
  • Ilość mąki w tym przepisie zależy od batata, im wilgotniejszy tym potrzebujesz więcej mąki.
  • Puree z dyni również się sprawdzi, ale prawdopodobnie będziesz potrzebował mniej mąki i więcej słodu.

bułki batatowe 1.jpg

Sweet potato cookies

Those small little cookies are an ideal way to sneak some more veggies into your daily diet. Sweet potato puree is easy to kneed and wonderful to work with. This recipe is easy to do and quick to back. They’re good as a quick snack at work or during a walk.

Ingredients (16-18 cookies):

Wet:

  • 1 glass sweet potato puree
  • 1/4 glass oil
  • 1-2 tbsp sweetener of your choice

Dry

  • 1.5-2 glass wholemeal flour
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp cinnamon
  • pinch of salt

Optional – handful of raisins

How to make it?

  1. Prepare sweet potato puree. Put your sweet potato into a pan and cover it with water up till 2/4 of your potato. Boil for around 20 minutes until soft. Once it’s done, put the sweet potato on a plate and peel the skin with a fork. Then blend it or mash with a fork.
  2. Heat the oven to 180 C.
  3. In a smaller bowl mix all dry ingredients.
  4. In a bigger bowl mix all the wet ingredients.
  5. Slowly add dry ingredients to the wet ones and mix it.
  6. Once the dough is slightly mixed, add raisins if you want. Start kneading the dough (of course if the sweet potato is cool enough, if not wait).
  7. Once the dough is ready, divide it into smaller pieces and then form small, round cookies. Place them on a lined with paper baking tray.
  8. Bake for 14-15 minutes.

Tips:

  • I think it’s easier to work with warm sweet potato, the dough is much easier to knead.
  • You can also bake the sweet potato, but it’s a little bit more moist when cooked.
  • The amount of flour depends on the sweet potato, if it’s more moist, add more flour.
  • You can also use pumpkin puree, but you’ll probably need less flour and more sweetener.

bulki-batatowe-1

Advertisements

One thought on “Wegańskie batatowe ciasteczka – Vegan sweet potato cookies

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s