Mleko owsiane i ciasto z pulpy owsianej – oat milk and oat pulp cake

Ten przepis to pomysł na recykling jedzenia. Po przygotowaniu mleka roślinnego zostaje pulpa, która wygląda… źle. Przyznaje, moja pulpa praktycznie zawsze lądowała w koszu, do momentu gdy odkryłam ten przepis. Pomysł jest bardzo prosty: do pulpy dodajemy trochę mąki, owoców i przypraw, pieczemy i gotowe.

Ciasto można przygotować bez pulpy, ale uważam, że, to właśnie ona nadaje ciastu miękkości, a dodatkowo nie marnujemy jedzenia. Same plusy!

Składniki:

MLEKO:

  • pół szklanki płatków owsianych
  • 3 szklanki wody
  • szczypta soli
  • opcjonalnie – odrobina oleju

CIASTO:

  • 1 szklanka pulpy owsianej
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 2-3 łyżki wybranego słodu, ja użyłam miodu (lub więcej)
  • 4 łyżki oleju, np kokosowego
  • 1-2 starte jabłka
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie – łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jak przygotować?

MLEKO:

  1. Wsyp płatki do kielicha blendera.
  2. Zalej gorącą wodą i dodaj sól.
  3. Miksuj przez minutę.
  4. Odcedź mleko przez sitko.

CIASTO:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Obierz i zetrzyj jabłka na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z cynamonem i rodzynkami.
  3. Wymieszaj mąkę i sodę. Dodaj olej i znowu wymieszaj.
  4. Dodaj jabłko, pulpę i płatki i wyrób ciasto.
  5. Przełóż do wyłożonej papierem formy i piecz około 25 minut do suchej wykałaczki.

Wskazówki: 

  • Prawdopodobnie trzeba będzie przygotować większa ilość mleka by uzyskać wymaganą ilość pulpy. Mleko możesz też zacząć przygotowywać dzień wcześniej – zalej płatki wodą  odstaw na noc.

img_1956

Oat pulp cake

Whenever you make plant milk, you are left with a pulp that doesn’t look good and on its own isn’t that tasty anymore. I must admit, my oat pulp almost always ended up in a bin, until I saw this recipe. The idea is simple yet amazing – add some fruit, oats and spices to your pulp and bake it for a while. Isn’t that beautiful?

I’m sure that you could make this cake without oat pulp, but from my experience oat pulp adds a kind of tenderness. The cake is softer and you don’t throw away food, win-win!

Ingredients:

MILK:

  • half a glass of oat flakes
  • 3 glasses of hot water
  • pinch of salt
  • optional – tiny bit of oil

CAKE: 

  • 1 glass of oat pulp
  • 1 glass of wholemeal flour
  • 1-2 apples grated
  • 1 tsp cinnamon
  • handful of raisins
  • 4 tbsp oil (coconut or any other)
  • 1/4 glass oat flakes
  • 1 glass oat pulp
  • optional – 1 tsp vanilla extract

How to make it?

MILK

  1. Boil the water.
  2. Put the oats into the blender and pour the water, add salt and oil.
  3. Blend everything for one minute.
  4. Using a sieve, sift out the pulp from the milk.

CAKE 

  1. Heat the oven to 200 C.
  2. Peal and grate the apples, mix with cinnamon and raisins.
  3. Mix flour and baking soda, add oil and mix.
  4. Add apple, oats, pulp and knead the dough.
  5. Put the dough in a lined baking form and bake for around 25 minutes until a toothpick is dry.

Tips:

  • If you’re not in a hurry, mix oat flakes with water before and leave overnight. You might need to prepare a little bit more milk than in the recipe to get 1 glass of pulp.

oat pulp cake 1.jpg

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s