Kruche ciasto jabłkowe – Shortcrust apple pastry

Inspiracją do tego przepisu był film Jagodowa miłość. Jeremy – właściciel kawiarni przechowuje klucze, które zostawili jego klienci. Nie wyrzuca, bo jak twierdzi bez kluczy niektóre drzwi pozostałyby zawsze zamknięte, a to nie on powinien o tym decydować. Czy jest powód dla którego niektóre drzwi są zamknięte, a inne nie? Jeremy twierdzi, że czasami nie warto szukać, a czasami nie można go znaleźć co jest trochę tak jak ciasto jagodowe – po całym dniu zawsze zostaje prawie całe… bo jest właśnie ciastem jagodowym. Więc co jest nie tak z jagodowym ciastem? Nic, wszystko jest w porządku, no może tylko to, że o tej porze roku ciężko o świeże jagody lub borówki. Można je zastąpić jabłkiem.

Na podstawie tego przepisu.

Składniki:

  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1-2 łyżki miodu (lub innego słodu)
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek

Jak przygotować?

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  2. Obierz jabłko i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj cynamon i rodzynki i wymieszaj.
  3. Połącz wszystkie składniki (oprócz jabłka), wymieszaj i wyrób ciasto.
  4. Wyłóż dno keksówki papierem do pieczenia i wylep dno ciastem (zostaw odrobinę ciasta na kruszonkę), ułóż jabłko (pamiętaj, żeby je trochę odsączyć) i posyp resztą ciasta.
  5. Piecz około 30 minut.

Wskazówki:

  • Możesz użyć dowolnej mąki.

kruche-jablkowe-1

Shortcrust apple pastry

My inspiration for this recipe was a film My blueberry nights. Jeremy, the owner of the cafe, keeps a big bowl with keys that were left by his customers. He doesn’t throw them away as he believes without them some doors could be permanently left closed and that’s not his responsibility to decide. Is there a reason why some doors are closed and others are open?

He claims that sometimes it’s better not to look for a reason and sometimes there’s none to be found. Like with a blueberry pie – it’s not its fault that at the end of the day almost none of it is gone. Blueberry pie is just a blueberry pie.

So what exactly is wrong with the blueberry pie? Nothing at all, apart from the fact that blueberries are awfully hard at this time of year. Let’s have an apple instead.

Based on this recipe.

Ingredients:

  • 50 g rice flour
  • 50 g corn flour
  • 2 tbsp oil
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1-2 tbsp honey or other sweetener
  • 2 tbsp water
  • pinc of salt
  • apple
  • 1 tsp cinnamon
  • handful of rasins

How to make it?

  1. Heat the oven to 170 C.
  2. Peal the apple and grate it. Mix with cinnamon and raisins.
  3. Mix all the ingredients (apart from the apple) and knead the dough.
  4. Line the bottom of a rectangle baking form with a paper. Line it then with the dough (keep some for later), put the apple on top (you might want to dry the apple a bit) and sprinkle with the rest of the dough.
  5. Bake for around 30 minutes.

Tips:

  • You can use any type of flour.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s