Wegańskie czekoladowe ciasto z batata – Vegan sweet potato chocolate cake

Kiedyś ja i czekolada byłyśmy nierozłączne, po szkole, po obiedzie, na podwieczorek też. Teraz między nami nie jest już tak różowo, ale są czasami takie dni, gdy samo kakao nie wystarcza i ja i czekolada spotykamy się na nowo. Mogłabym je wtedy  zaśpiewać “You were always on my mind”.

Można by się zastanowić czy to ciasto jest zdrowe… ale daj spokój, po prostu je upiecz. To co, “You were always on my mind” w wersji Elvisa czy Pet Shop Boys?

Składniki:

  • szklanka mleka sojowego
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego i 3 łyżki gorącej wody (zastępuje jajko)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 8 łyżek kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia/ sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szklanka pure z batata
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki wybranego słodu
  • opcjonalnie – kilka kostek gorzkiej czekolady dla zwiększenia czekoladowości 🙂 (pokruszona lub rozpuszczona)
  • dżem śliwkowy do podania

Jak przygotować?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Zalej zmielone siemię lniane 3 łyżkami gorącej wody, gdy spęcznieje dodaj do szklanki mleka i dokładnie wymieszaj.
  3. Do miski robota kuchennego dodaj pure z batata, olej, wybrany słód i mleko z siemieniem lnianym, miksuj wszystko na wolnych obrotach. Opcjonalnie – dodaj teraz rozpuszczoną czekoladę.
  4. W drugiej misce połącz wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Stopniowo dodawaj do mokrych składników powoli mieszając.
  5. Opcjonalnie – dodaj pokruszoną czekoladę i wymieszaj delikatnie łyżką.
  6. Wyłóż okrągłą formę do pieczenia papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
  7. Piecz przez około 40 minut.
  8. Podawaj z dżemem śliwkowym lub innym ulubionym.

Wskazówki:

  • Zacznij od mniejszych ilości słodu i kakao, dodawaj powoli i dostosuj ilość tak, żeby było smacznie.
  • Przepis jak zrobić pure z batata znajdziesz tutaj.

ciasto czekoladowe z batata 1.jpg

Sweet potato chocolate cake

There were times when chocolate and I were besties. I ate it after school, after lunch, oh of course teatime. Thankfully we’re not that friendly anymore. However, there are days when cocoa is not enough and chocolate and I meet again. Actually, I could even sing to it then – “You were always on my mind”.

You could wonder if the cake is healthy… but stop, just make it. So, which version of “You were always on my mind” do you prefer: Elvis or Pet Shop Boys?

Ingredients:

  • 1 glass of soy milk (or any other milk)
  • 1 tbsp flax seed, ground mixed with 3 tbsp boiled water
  • 1,5 glass of wholemeal flour
  • 8 tbsp cocoa
  • 1 tsp baking powder or baking soda
  • pinch of salt
  • 1 glass sweet potato puree
  • 1/4 glass oil
  • 1/4 glass sweetener of your choice
  • optional – melted or grated dark chocolate to make it more chocolaty
  • plum jam to serve

How to make it? 

  1. Heat the oven to 180 degrees.
  2. Mix ground flax seed with the boiled water and leave it until flax seed drinks all the water, then mix it with milk.
  3. Mix sweet potato puree with oil, sweetened and milk in the mixer’s bowl. Slowly mix evething. Also, if you want, add your melted chocolate now.
  4. In other bowl mix all the dry ingredients – flour, baking powder/ soda, salt and cocoa. Slowly add dry ingredients to the wet ones.
  5. Line the baking form with the baking paper and pour the dough.
  6. Bake for around 40 minutes or until the toothpick is dry.
  7. Serve with plum jam.

Tips:

  • Add smaller amount of cocoa first, especially if you add chocolate, and adjust to your taste.
  • You can find how to make seet potato puree here.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s