Kotlety z ziemniaka – Potato cutlets

Jak wygląda tradycyjny obiad? Ziemniaki, warzywa i mięso -a jeśli jesteś wege to zamiast mięsa wybierzesz na przykład tofu. A co gdyby wszystko zblendować, doprawić i upiec w postaci kotletów?

Brzmi obiecująco. 

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 100 g tofu naturalnego
  • pół główki brokuła
  • garść liści mięty
  • 3 łyżki oleju
  • nasiona słonecznika i siemienia lnianego (wedle uznania, u mnie po dwie łyżki)
  • sól, pieprz, chili, rozmaryn (lub np bazylia)
  • otręby pszenne do obtoczenia kotletów

Jak przygotować?

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odparuj nadmiar wody, rozgnieć lekko widelcem.
  3. Dodaj pokruszone widelcem tofu i różyczki brokuła.
  4. Dodaj przyprawy i olej, wszystko lekko zblenduj.
  5. Formuj kotlety, masa będzie bardzo lepka, ale obtoczenie w otrębach znacznie ułatwi sprawę.
  6. Ułóż na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i piecz przez około 40 minut, przełóż na drugą stronę po około 20 minutach.
  7. Zajadaj ze szpinakiem, kiszonkami albo pasą z zielonego groszku. Czy da się bardziej zielono?

Wskazówki:

  • Mięte możesz zastąpić dowolnymi zielonymi liśćmi.

ziemniaczany 5.jpg

Potato cutlets

How does a traditional lunch look like? Most likely: potatoes, veggies and some meat or tofu for egetarians. What if we took it all, added seasoning, blended it and then baked?

Sounds promising.

Ingredients:

  • 4 big potatoes
  • 100 g tofu
  • half a broccoli
  • handful of mint leaves
  • 3 tbsp oil
  • sunflower and flax seed (I added 2 tbsp each, add as much as you want)
  • salt, pepper, chili, rosemary (or basil)
  • wheat bran to coat cutlets

How to prepare it?

  1. Heat the oven to 180 degrees.
  2. Boil potatoes in slightly salty water. Once ready, mash potatoes with a fork.
  3. Add mashed tofu and broccoli.
  4. Add seasoning and oil and blend everything a little bit.
  5. Form cutlets and coat them in wheat bran – this will make the whole process much easier.
  6. Place cutlets on a baking tray lined with baking paper and bake for around 40 minutes. Flip half way through.
  7. Serve with spinach, pickles or green peas paste… could it get more green?

Tips:

  • You can replace mint with any green leaves.

ziemniaczany-6

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s