Ciastka kokosowe z rodzynkami – Coconut cookies with raisins

Ostatnio okazało się, że kompletnie zapomniałam o kokosie. Głównie dlatego, że w większości sklepów i marketów wiórki kokosowe są siarkowane, a to nie zachęca mnie ani do zakupu ani do pieczenia. Ale jest jeden wyjątek i w jednym z sieciowych supermarketów można takie dostać (oczywiście jest też możliwość, że tej informacji po prostu brakuje opakowaniu).

Chciałam przepis, który będzie prosty, bez wcześniejszego mielenia, gotowania czy zbędnych przygotowań. Taki w stylu: wyjmij z szafki, połącz i upiecz.

Proszę bardzo.

Na podstawie przepisu z mama alergika gotuje.

Składniki: 

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 80 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki słodu
  • 60 ml oleju
  • 150 ml wody (lub mleka roślinnego, np. kokosowego)
  • garść rodzynek

Jak zrobić?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Połącz wszystkie mokre i suche składniki w misce. Dodaj rodzynki i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
  3. Odstaw ciasto na 5-10 minut.
  4. Za pomocą dwóch łyżek nakładaj małe ciasteczka na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez około 15 minut lub więcej aż się zarumienią.

Wskazówki:

  • Ciasto będzie lepkie, nie przejmuj się tym i nie dodawaj więcej mąki. Będzie dobrze 🙂

ciasteczka-kokosowe

Coconut cookies with raisins

I’ve realised quite recently that I totally forgot about coconut. Most desiccated coconut available in shops is preserved with sulfur dioxide and that was never an incentive for me to buy it not to mention baking. However, there is one supermarket in Poland which sells desiccated coconut without that preservative – or at least it that information is not available on the packaging.

Anyway, I wanted something super simple, without any pre-preparations. Just like take out everything out of cupboard, mix and put everything into the oven.

You’re welcome.

Based on a recipe from mama alergika gotuje.

Ingredients: 

  • 200 g wholemeal flour
  • 80 g quick cooking oat flakes
  • 100 g desiccated coconut
  • 1 tsp baking soda
  • 2 tbsp sweeter of your choice
  • 60 ml oil
  • 150 ml water (or any plant based milk)
  • handful of raisins

How to make it? 

  1. Heat the oven to 180 degrees.
  2. Mix all the dry and wet ingredients then add raisins and mix everything gently.
  3. Leave the dough for 5-10 minutes.
  4. Using two spoons form small cookies on a baking tray lined with paper.
  5. Bake for around 15 minutes or until slightly brown.

Tips:

  • The dough will be slightly sticky, but don’t worry and don’t add any more flour. It’s gonna be fine 🙂
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s