Mandarin cake – Ciasto mandarynkowe

According to some clever people from the internet, during autumn, 65% of our bodies is made of mandarins. What’s more, mandarins are essential for our good physical and mental health when it’s cold and windy outside and “oh no, it’s just 4 pm and it’s already dark outside” kind of thing. Even slight mandarin deficiency is extremely dangerous for an individual as well as for the society. However,  symptoms of deficiency are easily noticeable as the most serious one is a huge scowl.

The best solution? Mandarin cake. It’s easy to make, soft with a delicate mandarin twist. We’re saved.

Ingredients:

  • 1 glass of mandarin mousse (5 mandarins)
  • 2 tbsp sweetener of your choice (or more, adjust to your taste)
  • 3 tbsp oil
  • 1 tbsp ground flax seed and 3 tbsp boiled water (flax seed egg)
  • 1.75 glass of wholemeal flour
  • 1 tsp baking powder
  • pinch of salt

How to make it?

  1. Heat the oven to 180 C.
  2. Prepare mandarin mousse. Peel mandarins, remove all the white parts and put the bits into a small pan. Pour a little bit of water just to cover the bottom of the pan and add a tiny pinch of salt. Turn on the cooker, but choose the smallest stove so that the mandarins have a lot of time to release their own natural sugar. Once the mandarins released a lot of juice and sugar, turn off the stove and blend the mandarins.
  3. Prepare the flax seed egg. Grind the flax seed, mix with water and leave to thicken.
  4. Mix all the dry ingredients and slowly add the wet ones, add the mandarin mouse at the end.
  5. Slowly mix all the ingredients, the dough will be very thick.
  6. Put the dough into a baking mold lined with baking paper. Bake for 30/35 minutes, until the toothpick is dry.

Tips:

  • Before you do the mandarin mousse, you might want to have a look at this post where I’ve explained ho to make sugar free jams, which is actually the starting point for the mousse.

mandarynkowe 2.jpg

Ciasto mandarynkowe

Według internetowych specjalistów, jesienią człowiek składa się w 65% z mandarynek. Wysoka zawartość mandarynek jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdy za oknem chłodno, wietrznie i o nie! dopiero 16, a tu już ciemno. Niedobory mandarynek są niebezpieczne dla zdrowia jednostki jak i całego społeczeństwa, niedobory łatwo jest zdiagnozować ponieważ najpoważniejszym z nich jest podkówka na buzi.

Najlepsze rozwiązanie niedoboru mandarynkowego? Ciasto mandarynkowe. Jest łatwe w wykonaniu, a po upieczeniu wilgotne, o delikatnym mandarynkowym smaku. Jesteśmy uratowani ❤

Składniki:

  • szklanka musu mandarynkowego (5 mandarynek)
  • 2 łyżki ulubionego słodu (lub więcej, jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego i 3 łyżki gotowanej wody (“jajko” z siemienia lnianego)
  • 1.75 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia
  • szczypta soli

Jak przygotować?

  1. Rozgrzej piekarnik do  180 C.
  2. Przygotuj mandarynkowy mus. Obierz mandarynki, podziel na cząstki i wrzuć do małego rondla. Wlej odrobinę wody, tak żeby przykryła dno garnka. Włącz jak najmniejszy gaz i powolutku gotuj mandarynki. Dodaj odrobinę soli. Gdy mandarynki puszczą sok, wyłącz gaz i delikatnie wszystko zblenduj.
  3. Przygotuj jajko z siemienia. Zmielone siemię zalej 3 łyżkami gorącej wody i odstaw aż siemię wchłonie wodę.
  4. Wymieszaj wszystkie suche składniki i powoli dodawaj mokre. Dodaj mandarynko na koniec.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki, ciasto będzie trochę ciężkie.
  6. Przełóż do wyłożonej papierem keksówki i piecz przez 30-35 minut do suchego patyczka.

Wskazówki:

  • Przed wykonaniem musu, zajrzyj do przepisu na bezcukrowe dżemy, tam dowiesz się dlaczego dodajemy soli dlaczego gotujemy na bardzo małym ogniu.

mandarynkowe-1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s