Rice cookies – ryżowe ciasteczka

When I published my first cookie recipe weeks ago, I might heave written that baking at home has this certain advantage that you won’t do that too often hence your cookie consumption might lower considerably. Life usually turns out differently than expected, I don’t eat the whole batch in one go but I usually bake something at least twice a week – you might have noticed that from what I publish here. And guess what coming up with cookie recipes is quite enjoyable.

This time I wanted to do something with an opened bag of rice flour that’s been in my cupboard for ages. You might use only rice flour and change honey for some other sweetener and get gluten free and vegan cookies. I know the ingredient list seems long, but the recipe is simple. Don’t worry and enjoy!

Ingredients (for 12 cookies, yes one didn’t make it for the picture):

  • 300 g flour – 200 g rice flour and 100 g wholemeal flour
  • 1 tsp baking soda
  • pinch of salt
  • 1 tbsp grind flax seed + 3 tbsp boiled water
  • 4 tbsp oil
  • 1 tsp sweetener of your choice (or more if you have a sweet tooth)
  • 100 ml soy milk
  • handful of seeds – flax seed, sunflower, pumpkin, chia, sesame (or any other you fancy)
  • quite a lot of raisins
  • 10 grind cashews

How to make it? 

  1. Preheat the oven to 170 C.
  2. Prepare the flax seed egg – grind flax seed, mix with water and then leave to thicken.
  3. Put all the dry ingredients into a bowl and then add oil, sweetener, flax seed egg and milk.
  4. Kneed the dough.
  5. Form little balls and flatten them on a baking tray lined with a baking paper.
  6. Bake for around 30 minutes (or until brownish). Flip over after 10 or 15 minutes so that they brown evenly.

Tips:

  • You can use only rice flour in this recipe but perhaps add more grind flax seed to keep everything nicely together.
  • You can use any type of plant based milk or water.

ryzowe

Ryżowe ciasteczka

Kiedy publikowałam którychś z pierwszych przepisów na ciastka mogłam napisać coś takiego, że pieczenie w domu ma pewną przewagę nad ciastkami ze sklepu, ponieważ nie będzie piekli zbyt często i w ten sposób ograniczycie spożycie łakoci. Życie ma tendencje do układania się po swojemu a nie w taki sposób jaki sobie wymyśliliśmy, oczywiście nie zjadam wszystkich ciastek na raz, ale i tak piekę co najmniej dwa razy w tygodniu. Na szczęście wymyślanie przepisów na ciastka to niezła frajda, to może upieczmy jakieś nowe!

Tym razem chciałam wykorzystać mąkę ryżową, która zalegała w szafce już od jakiegoś czasu. Z powodzeniem możecie wykorzystać 300 g mąki ryżowej inie używać pszennej – wtedy będziecie mieć wegańskie ciastka bez glutenu. Lista składników jest dość długa, ale sam przepis jest już łatwy. Smacznego!

Składniki (na 12 ciasteczek, tak, jedno nie dotrwało do zdjęć): 

  • 300 g mąki – 200 g mąki ryżowej i 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki przegotowanej, gorącej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodu (lub więcej)
  • 100 ml mleka sojowego
  • garść nasion – siemię, słonecznik, dynia, chia, sezam (lub ulubione)
  • spora ilość rodzynek
  • 10 zmielonych nerkowców

Jak przygotować?

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  2. Przygotuj jajko z siemienia – zmielone siemię zalej wodą i odstaw.
  3. Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce i powoli dodawaj mokre – olej, słód, “jajko”i na końcu mleko.
  4. Wymieszaj i zagnieć ciasto.
  5. Formę do pieczenia wyłóż papierem i formuj na niej małe ciasteczka.
  6. Piecz przez około 30 minut lub do lekkiego zbrązowienia. Przekręć po około 10 – 15 minutach, żeby ładnie zbrązowiały z dwóch stron.

Wskazówki:

  • Możesz użyć tylko mąkę ryżową, ale wtedy dodaj trochę więcej “jajka” z siemienia.
  • Mleko sojowe możesz zastąpić każdym innym mlekiem roślinnym lub wodą.
Advertisements

2 thoughts on “Rice cookies – ryżowe ciasteczka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s