Green peas pancakes – Placki z zielonego groszku

Let me tell you a secret. Although I love cooking and baking (that’s  not the secret yet), I sometimes don’t feel like cooking at all. I know that the next day I won’t have lunch but I’m like “yeah, chill, relax, later”. And it’s good, because this later offers really good ideas. Like those green peas pancakes. What’s more anther question arose – could you make pancakes from any veggies? Laziness is sometimes bliss.

Based on this recipe.

Ingredients:

  • 1 glass flour (wholemeal wheat flour or any type you prefer)
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp cinnamon
  • pinch of salt
  • 1 can of green peas
  • 1 glass soy milk (or any other)
  • 2 tbsp oil

How to prepare it? 

  1. If you’re using canned peas, wash them thoroughly, take 1 glass and blend them.
  2. Mix all dry ingredients and then add the wet ones.
  3. Fry with just a little bit of oil 2-3 minutes on each side.
  4. Serve with cherry tomatoes and spinach.

Tips:

  • You can use frozen peas, just put them in the hot water to defrost them before using.
  • You can use the remaining peas to make a tiny bit of green bean paste – just blend it with parsley tops and a bit of salt.

photo 2.JPG

Placki z zielonego groszku

Zdradzę Wam tajemnice. Uwielbiam gotować (nie, to jeszcze nie jest ta tajemnica), ale czasami mi się nie chce. Tak zwyczajnie. Wiem, że jeżeli czegoś nie przygotuje, to na drugi dzień nie będę miała obiadu, ale wtedy pojawia się taka myśl, żeby odpuścić i wyluzować. I to zazwyczaj jest bardzo dobry pomysł, bo za jakiś czas w głowie pojawia się inna myśl – a co gdyby tak zrobić naleśniki z zielonym groszkiem?

A później pojawia się jeszcze lepsze pytanie – a czy można przygotować takie naleśniki z każdego rodzaju warzyw? Lenistwo jest dobre.

Na podstawie tego przepisu.

Składniki:

  • szklanka mąki (pełnoziarnista pszenna lub inna ulubiona)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 puszka groszku
  • 1 szklanka mleka (np sojowego)
  • 2 łyżki oleju

Jak przygotować? 

  1. Dokładnie opłucz groszek, odmierz jedną szklankę i zblenduj.
  2. Połącz wszystkie suche składniki i wymieszaj je z mokrymi.
  3. Smaż na małej ilości oleju 2-3 minuty z każdej strony.
  4. Podawaj z pomidorkami i szpinakiem.

Wskazówki:

  • Możesz również użyć mrożonego groszku, pamiętaj, żeby najpierw rozmrozić do w gorącej wodzie.
  • Resztę groszku możesz wykorzystać do przygotowania pasty z zielonego groszku – zmiksuj groszek, natkę pietruszki i odrobinę soli.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s