Buckwheat, barley and millet bread – Chleb z kaszy gryczanej, jaglanej i pęczaku

I learned about a buckwheat bread quite by accident. I talked about food with my friend from uni (what could possibly two students of psychodieting talk about? Duh.) and she mentioned this bread to me. The idea seemed weird –
cover the grains with water and leave it for a lot of time and check twice a day if it’c covered with water or not. Seemed easy and nice. The only drawback – the only buckwheat I ate was roasted and quite bitter. However all the recipes I found were with unroasted groats and that seemed hopeful.

To make it easier and possibly more edible for me I replaced some of buckwheat groats with barley groats – my favourite type of groats and the result was better than expected! And the next time I also added millet groats. Heaven!

Based on this recipe.

Ingredients (1 loaf):

  • 500 g groats:
    • 300 g unroasted buckwheat groats and 200 g barley groats
    • 200 g unroasted buckwheat groats and 200 g barley groats and 100 g millet groats
    • 300 unroasted buckwheat groats and 200 g millet (gluten free option)
  • 2 tsp salt
  • a bit of flax seed (optional)
  • water

How to make it?

  1. EVENING – put the grains into a big bowl and pour water into it. make sure that the water covers the grains.
  2. MORNING – check the water level and add more if necessary.
  3. EVENING – pour down excess water, add salt and flax seed. Mix and then blend everything. Place the mixture into a lined with paper baking mold and leave it in the cold oven overnight.
  4. MORNING – Turn on the oven and bake it for around 50 minutes in 200 C.
  5. Cut once cool with a sharp knife.

Tips:

  • Groats must always be covered with water. If you can’t check the water level regularly add more water from the begining.
  • Keep it wraped up in a paper bag in a fridge.

chleb-2

Chleb z kaszy gryczanej i pęczaku

O tym chlebie dowiedziałam się przez przypadek – rozmawiałam z moją koleżanką ze studiów o jedzeniu (a o o czym innym będą najczęściej rozmawiać dwie studentki psychodietetyki?) i wtedy ona wspomniała o chlebie bez mąki – tylko z kaszy gryczanej. Pomysł i wykonanie brzmiały dość dziwnie – zalej wodą kaszę, zostaw, zmiksuj i upiecz – ale właśnie czemu nie? Wydawało się łatwe i z gwarancją sukcesu. Jedyny problem – smak gryki. Ta którą jadłam do tej pory – palona była jak dla mnie bardzo gorzka.

Ale, ale! Wszystkie przepisy, które znalazłam, zalecały kaszę gryczaną białą, czyli niepaloną i to ostatecznie skłoniło mnie do wypróbowania przepisu. Ja użyłam kaszy gryczanej i mojego ulubionego pęczaku. Rezultat – pycha! A następnym razem dodałam jeszcze kaszy jaglanej, wiecie co? Było jeszcze lepiej.

Na podstawie tego przepisu.

Składniki (1 bochenek):

  • 500 g kaszy, np
    • 300 g gryczanej białej (niepalonej) i 200 g pęczaku
    • 200 g gryczanej białej (niepalonej), 200 g pęczaku i 100 g kaszy jaglanej
    • 300 g gryczanej i 200 g jaglanej (wersja bez glutenu)
  • 2 łyżeczki soli
  • garść siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • woda

Jak przygotować?

  1. WIECZÓR – włóż kaszę do miski i zalej wodą. Woda musi przykrywać wszystkie ziarna.
  2. RANO – sprawdź poziom wody, dolej jeśli jest taka potrzeba.
  3. WIECZÓR – odlej nadmiar wody, dodaj sól i siemię. Wszystko dokładnie zblenduj. Przełóż do wyłożonej papierem keksówki i zostaw na noc w piekarniku (zimnym).
  4. RANO – włącz piekarnik i piecz chleb przez około 50 minut w 200 stopniach.
  5. Krój ostrym nożem po całkowitym wystygnięciu.

Wskazówki: 

  • Kasza zawsze musi być przykryta wodą, jeżeli nie możesz regularnie sprawdzać poziomu wody, wlej więcej.
  • Chleb przechowuj w lodówce, zawinięty w papier.

chleb 1.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s