Millet pudding – Budyń jaglany

It’s been three months since I published the post about strawberry millet pudding. I must admit – I love it and I could eat it every other day. I’ve been coming up with ideas for other types of pudding and here you have a list of my favourite once. Hope you’ll feel inspired! 

Coconut pudding

Ingredients:

  • 1 glass millet groats
  • 3 – 4 glasses coconut milk (you can make it quite quickly at home)
  • 3 tbsp desiccated coconut

How to make it?

  1. Boil millet in coconut milk for around 15 minutes.
  2. Stop cooking, add desiccated coconut and blend it.
  3. Can be stored up to 3 days in an airtight container in a fridge.

Mandarin and cinnamon pudding

Ingredients:

  • 0.5 glass millet groats
  • 2 – 2.5 glasses milk (could be soy milk)
  • 3 – 4 mandarins, peeled
  • 1 tsp cinnamon

How to make it?

  1. Cook millet in soy milk for around 15 minutes.
  2. Stop cooking, add mandarins and cinnamon and blend it.
  3. Can be stored up to two days in a fridge.

Banana pudding

Ingredients:

  • 1 glass millet
  • 3-4 glasses soy milk
  • peeled banana
  • optional: 1 tsp cocoa or 1 tsp peanut butter

How to make it?

  1. Prepare millet pudding.
  2. Once you stop cooking, add a chopped banana (and cocoa if you want) and blend it.
  3. Store up to 2 days.

Chocolate pudding

Ingredients:

  • 1 glass millet
  • 3-4 glasses milk
  • 4 pieces of dark vegan chocolate (or you can add 2 tbsp cocoa)

How to make it?

  1. Prepare pudding.
  2. Stop cooking and add chopped chocolate pieces. Let it melt. Stir and then blend.
  3. Can be stored up to 2-3 days.

TIPS

  • In general, if you add fruit, the pudding will only keep up to 2 days so you might want to prepare smaller amount of it.
  • I don’t add any sweetener, but go for it if you have a sweet tooth.
  • Mix 2 tbsp quick oats with a few raisins or chopped and previously soaked dates, half a teaspoon cocoa and tiny bit of water (to cover everything). Once the oats drink up the water, place the mixture on the bottom of a container – a jar or a box – and then place you millet pudding. Enjoy a proper millet cheesecake.

 

***

Od postu o budyniu jaglanym minęły trzy miesiące. Uwielbiam go za jego prostote, szybkość wykonania i delikatny smak. Cały czas wymyślałam nowe rzeczy, które możnaby dodać do budyniu. Przed Wami krótka lista inspiracji.

Budyń kokosowy

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 – 4 szklanki mleka kokosowego (możesz też przygotować je w domu)
  • 3 łyżki wiórek kokosowych

Jak przygotować?

  1. Ugotuj kaszę w mleku przez około 15 minut.
  2. Przestań gotować, dodaj wiórki i wszystko zblenduj.
  3. Przechowój w lodówce do 3 dni.

Budyń mandarynkowo – cynamonowy

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 2 – 2.5 szklanki mleka, np sojowego
  • 3 – 4 obrane mandarynki
  • 1 łyżeczka kakao

Jak przygotować?

  1. Ugotuj kaszę w mleku przez około 15 minut.
  2. Przestań gotować, dodaj mandarynki i cynamon. Wszystko zblenduj.
  3. Przechowuj w lodówce do dwóch dni.

Budyń bananowy

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 2 – 2.5 szklanki mleka, np sojowego
  • banan
  • opcjonalnie – 1 łyżeczka kakao lub 1 łyżka masła orzechowego

Jak przygotować?

  1. Ugotuj kaszę w mleku przez około 15 minut.
  2. Przestań gotować, dodaj pokojonego banana i jeśli chcesz to kakao lub masło orzechowe. Zblenduj wszystko.
  3. Przechowuj w lodówce do dwóch dni.

Budyń czekoladowy

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglane
  • 3 – 4 szklanki mleka, np sojowego
  • 4 kawałki gorzkiej wegańskiej czekolady (albo 2 łyżki kakao)

Jak przygotować?

  1. Ugotuj kaszę w mleku przez około 15 minut.
  2. Przestań gotować, wrzuć pokrojone kostki, poczekaj aż się rozpuszczą. Wymieszaj i zblenduj.
  3. Przechowuj w lodówce przez dwa – trzy dni.

WSKAZÓWKI

  • Budyń z owocami wytrzyma tylko do dwóch dni w lodówce.
  • Moja szklanka gdy przygotowuje ten deser ma około 150 g.
  • Ja nie dodaje żadnych słodów, więc jeżeli lubisz słodsze desery, to dodaj łyżeczkę lub dwie jakiegoś syropu.
  • Wymieszaj dwie łyżeczki płatków owsianych, pół łyżeczki kakao, kilka rodzynek lub posiekane daktyle (namocz wcześniej). Zalej wodą, wymieszaj. Gdy płatki wchłoną wodę, ułóż ten miks na dnie słoiczka lub pudełka, ułóż na to budyń i rozkoszuj sie sernikiem jaglanym z prawdziwego zdarzenia.
Advertisements

4 thoughts on “Millet pudding – Budyń jaglany

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s