Flax seed wrap – Wrap z siemienia

The world got crazy about wheat. I’m pretty damn sure, you could ask anyone from your friends or family about wheat or gluten and that would guarantee a lengthy discussion, and quite possibly, an argument. 

Some will say that gluten free diet is just a fad, there’s no reason to try it if you’re not gluten intolerant and that we’ll deprive our bodies of precious nutrients. Thus being said, wheat have a high GI and glucose levels skyrocket just after two pieces of wholemeal bread. That in turn increases insulin levels which packs our body cells with glucose and hey! you feel hungry again.

Let’s set aside those arguments for a while and let’s focus on the essentials – FOOD! Thanks to gluten free diet, you can get more and more creative in the kitchen and the variety of food you can prepare or make is amazing. Of course, only if you don’t choose the highly processed gluten-free stuff that’s readily available in your corner shop. So flax seed wrap anyone?

The recipe comes from the book “Wheat belly” by William Davis. The book is highly recommended.

Ingredients (1 – 2 wraps, depends on the frying pan size):

  • 3 tbsp ground flax seed
  • 1/4 tsp baking soda or gluten-free baking powder
  • pinch of salt
  • 1 tbsp oil, coconut or any of your choice
  • 1 tbsp water
  • 1 egg
  • optional – your favourite spices – rosemary or basil or anything you want

How to make it?

  1. Mix all dry ingredients in a bowl and slowly add wet ingredients.
  2. Pour the mixture into a heated pancake frying pan (or any other that allows you to fry with a little amount of oil). Fry on both sides.
  3. Wait until slightly cooler and eat it with your favourite foods.

Serving tips:

  • Why don’t you try a green wrap? Add spinach, avocado, hard-boiled egg, chopped walnuts and a sprinkle of olive oil. If one egg is enough for you, use green peas paste instead.
  • Or maybe try sunflower seed butter (soon on the blog) with raising and chia?

wrap-not-perfect-2

Wrap z siemienia lnianego

Świat oszalał na punkcie pszenicy i glutenu. Z pewnością możecie zapytać kogokolwiek z waszej rodziny lub znajomych o gluten i rozpęta się mała awanturka. Niektórzy powiedzą, że to tylko moda żywieniowa i pozbawiając się zbóż, pozbawimy się cennych składników odżywczych. A inni (w tym ja) powiedzą, że pszenica ma bardzo wysoki indeks glikemiczny i po spożyciu nawet dwóch kromek, poziom glukozy poszybuje w górę, co z kolei spowoduje podniesienie poziomu insuliny, która upcha całą glukozę w mięśniach i wątrobie i hej! znowu jesteśmy głodni.

Ale skupmy się na tym co tutaj najważniejsze, czyli na jedzeniu. Jeżeli nie sięgamy po gotowe, wysoce przetworzone produkty bezglutenowe dostępne w każdym lepiej zaopatrzonym sklepie, otwiera się przed nami fantastyczny i kreatywny świat możliwości. To jak, komuś wrapa z siemienia lnianego?

Przepis (trochę zmieniony) pochodzi z książki Williama Davisa “Dieta bez pszenicy”. Polecam.

Składniki (1 – 2 wrapy, zależy od wielkości patelni): 

  • 3 łyżki zmielonego siemienia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju (np. kokosowego)
  • 1 łyżka wody
  • 1 duże jajko
  • opcjonalnie – ulubiona przyprawa – rozmaryn, bazylia, co tylko zapragniesz

Jak przygotować? 

  1. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki i powoli dodawaj do niej mokre składniki.
  2. Wylej ciasto na rozgrzaną patelnie do naleśników lub inną na której można smażyć na małej ilości oleju. Smaż z dwóch stron.
  3. Poczekaj aż trochę ostygnie i zajadaj z ulubionymi dodatkami.

Wskazówki podania:

  • Spróbuj ze szpinakiem, jajkiem na twardo, ogórkiem, awokado, posiekanymi orzechami włoskimi i oliwą z oliwek. Jeżeli jedno jajko Ci wystarczy, zamień je na pastę z zielonego groszku.
  • A może z masłem słonecznikowym (wkrótce na blogu), rodzynkami i chia?

wrap not perfect 3.JPG

Advertisements

One thought on “Flax seed wrap – Wrap z siemienia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s