Kakaowy krem tofu – Cocoa tofu spread

Jaki smak ma tofu? No właśnie. Niby delikatny i ledwo wyczuwalny więc idealnie wpasowuje się w większość potraw, ale tak naprawdę gdy chcemy z niego zrobić tylko bazę do dania – taki wypełniacz białkowy – to zawsze będzie wyczuwalne. Tak było w przypadku pierwszej próby z tym przepisem. Tofu było nadal mocno wyczuwalne, a niestety kakao nie można dodawać w nieskończoność po cichu prosząc by wreszcie tofu przestało być wyczuwalne. Jak więc maskujemy smak tofu? Cytryna!

Na podstawie przepisu z książki Williama Davisa “Wheat belly.

Składniki (1 porcja): 

  • 100 g naturalnego tofu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 – 3 łyżki kakao
  • 2-6 łyżek domowego mleka kokosowego (zależy jaką konsystencję kremu chcesz uzyskać)
  • łyżka pulpy po mleku kokosowym
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • zmielone orzechy laskowe, rodzynki i płatki kokosowe do posypania

Jak przygotować?

  1. Tofu rozgnieć palcami na mniejsze kawałki i wymieszaj z sokiem cytrynowym. Powoli dodawaj pozostałe składniki. Na koniec zmiel wszystko blenderem.
  2. Podawaj posypane ulubionymi dodatkami, np. orzechami, rodzynkami lub płatkami kokosowymi.

Wskazówki:

  • Przepis na szybkie mleko kokosowe – pół szklanki wiórek kokosowych zalej 0,5 l gorącej wody. Miksuj wszystko w blenderze kielichowym przez 2-3 minuty. Przecedź mleko przez sitko.

tofu-spread

Cocoa tofu spread

What’s the taste of tofu? Exactly. On one hand it’s mild and delicate and it usually fits nicely into majority of dishes I use it in. However, if we just want to use it as a base for other things – like a protein filling – you will always feel its taste.

First attempts with this dish were far from successful. And unfortunately you can’t keep adding cocoa hoping that the taste of tofu will finally go away. It won’t. So how to hide it? Lemon!

This recipe is also based on a recipe from “Wheat belly” by William Davis.

Ingredients:

  • 100 g tofu
  • 1 tbsp lemon juice
  • 2 – 3 tbsp cocoa
  • 2-6 tbsp home-made coconut milk (depends on the consistency you want to achieve)
  • 1 tbsp coconut milk pupl (optional)
  • 1 tsp vanilla extract
  • grind hazelnuts, raisins or coconut flakes for serving

How to make it? 

  1. Mash tofu with your hands and mix it with lemon juice. Slowly add the rest of the ingredients and mix it well. Blend everything.
  2. Serve with favourite topping.

Tips: 

  • Recipe for a quick home-made coconut milk: mix half a glass of desiccated coconut with half a liter of boiled water. Blend for 2-3 minutes. Use a sieve to separate milk from the pulp.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s