Choco – choco – chocolate!

Od dłuższego czasu marzyło mi się stworzenie własnej czekolady – bez cukru i mleka w proszku, ale na tyle prostej, by można ją szybko i bez problemów przygotować w domu. Ta jest jedyna w swoim rodzaju, wymarzona, wyśniona i wspaniała, po prostu królowa.

Prawdziwa czekolada przygotowywana jest z prażonych ziaren kakaowca. To nie jest trudny proces, ale jest dość pracochłonny i wymaga silnego młynka do mielenia, a mój jest starszy ode mnie. Ma już 30 lat – wcześniej służył mojej mamie do mielenia kawy – i nie ma mowy by dokładnie zmielił ziarna kakaowca. Kto wie, może kiedyś 😉

Wiem, że w internecie jest wiele przepisów w których używa się oleju kokosowego, ale uwierzcie mi, masło kakaowe jest w tym przepisie niezastąpione i warte zachodu. I nie przejmujcie się, że opakowanie 250 g to za dużo i że coś się zmarnuje. Naprawdę, wkrótce zrobicie następną czekoladę.

Składniki: 

  • około 50 g masła kakaowego – jedna większa bryłka
  • 50 g kakao
  • 20 – 25 g zmielonych prażonych orzechów laskowych lub 2 łyżki masła orzechowego
  • dodatki – rodzynki, posiekane daktyle, orzechy laskowe lub włoskie, migdały, wiórki lub płatki kokosowe, cynamon, chia, startą skórkę pomarańczy lub cytryny… (co tylko chcesz)

Jak przygotować?

  1. Przygotuj dwa garnki – duży i mały (np rondelek) lub garnek i metalową misę. Ważne by były różnej wielkości i nie stykały się dnem.
  2. Wlej wodę do dużego garnka i zacznij ją podgrzewać. Włóż mniejszy garnek do dużego i umieść w nim bryłkę masła. Mieszaj od czasu do czasu.
  3. Jeżeli nie używasz foremki silikonowej, o teraz przygotuj np keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  4. Gdy masło się rozpuści, dodaj zmielone orzechy lub masło i dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  6. Przelej czekoladę do formy i dodaj ulubione dodatki.
  7. Gdy czekolada ostygła, ale jeszcze nie zastygła, włóż ją do lodówki. W ten sposób nie pojawią się na niej brzydkie kropki.

Wskazówki:

  • Dostosuj smak czekolady do swoich upodobań, jeżeli lubisz słodsze desery – dodaj ulubiony słód. Pamiętaj tylko, że cukier osłabia prozdrowotne działanie kakaa.
  • Możesz najpierw włożyć dodatki i zalać je czekoladą, albo tak jak w przepisie dodać dodatki na końcu. To szczególnie dobrze działa w przypadku wiórek kokosowych.
  • Nie pomijaj orzechów lub masła orzechowego – czekolada będzie dłużej rozpuszczać się w ustach, a ty będziesz mieć więcej czasu by rozkoszować się smakiem i aromatem.

photo-3-1

Chocolate

I’ve been dreaming for a long while about making my own chocolate – without sugar or powdered milk, but still simple enough that you can quickly make it at home. And here it is – the gorgeous and the best – the queen of all desserts.

The real chocolate is made from roasted cocoa bean and it’s not a difficult process. It is, however, time consuming and it requires a strong spice grinder. Mine is older than me –  it’s 30 and it used to belong to my mum who used it for grinding coffee beans – and I’m afraid that cocoa beans might be a bit too tough for the old guy. Who knows, maybe once I’ll have a chance to make chocolate the proper way 🙂

I know that there are plenty of recipes that use coconut oil, but believe me, cocoa butter is irreplaceable and worth every penny you’ll spend on it. And no, don’t worry if you can only buy bigger bags like 250 g. You’ll use it all, trust me.

Ingredients:

  • around 50 g of cocoa butter – one bigger chunk
  • 50 g cocoa
  • 20 – 25 g ground and roasted hazelnuts or 2 tbsp hazelnut butter
  • topping – raisins, chopped dates, hazelnuts, walnuts, almonds, chia, cinnamon, desiccated coconut or coconut flakes, lemon or orange zest… you name it!

How to make it?

  1. Prepare two pans – a bigger one and a smaller one or a pan and a metal bowl- just remember that the bottom of the smaller pan cannot touch the bigger an. Heat some water in the bigger one and place there the smaller pan. Put the cocoa butter in the smaller pan and start melting it. Stir occasionally.
  2. If you don’t use the silicone form, prepare your usual baking form and line it with paper.
  3. Once the butter melts, add ground hazelnuts or butter and mix it thoroughly.
  4. Then add cocoa and mix it.
  5. Pour the chocolate into the form and add your favourite topping.
  6. Once the chocolate is cold but not yet solid, put it into the fridge for an hour or so. Thanks to this trick, you’ll avoid ugly spots on your choco.

Tips:

  • Adjust the chocolate to your taste, if you prefer sweeter desserts, add some sweetener. Remember though that the cocoa looses its healthiness with added sugar.
  • You can also put the topping first into the form and then pour the chocolate.
  • Don’t skip the hazelnut butter – it makes the chocolate melt longer so you have more time to appreciate the taste and aroma.

photo-3photo-1

Advertisements

3 thoughts on “Choco – choco – chocolate!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s