Śliwkowe ciastka słonecznikowe – Plum & sunflower seed cookies (vegan and gluten free)

Niektóre kobiety lubią spędzać czas w centrach handlowych – szukają, oglądają, przymierzają i kupują kolejną parę spodni, która wygląda zaskakująco tak samo jak ta, która ma na sobie – upsss… ja robię to samo. 

Ale ostatnio więcej czasu spędzam pomiędzy innymi półkami – tymi, w sklepach spożywczych. Lubię kupować nowe produkty i wymyślać przepisy. W taki sposób powstał pomysł na ciastka z suszonymi śliwkami i nasionami chia. Tylko z czym je połączyć?

Z pomocą przyszedł Weganon i ten przepis. Śliwka i cynamon są dla siebie stworzone,  słonecznik nadaje ciastkom delikatności, a dzięki kaszy jaglanej ciastka są przyjemnie kremowe. Pysznie!

Składniki (na 9 ciastek):

  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 – 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • suszone śliwki
  • 2 łyżki chia

Jak przygotować?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Zmiel pestki słonecznika na mąkę.
  3. W dużej misce zmiel ugotowaną kaszę z mlekiem i sokiem z cytryny.
  4. Dodaj pestki, śliwki (możesz pokroić na mniejsze kawałki) i nasiona chia. Dokładnie wymieszaj.
  5. Formuj okrągłe ciastka i układaj na wyłożonej papierem blasze.
  6. Piecz około 25 – 30 minut do suchego patyczka.

Wskazówki:

  • Najlepiej smakują tego samego dnia 🙂
  • Jeżeli lubisz słodsze ciastka, dodaj odrobinę słodu.

Ciacho 1.jpg

Plum and sunflower seed cookies

Some women like to spend their free time in shopping centers, slowly strolling along racks of clothes, trying them on, coming up with possible outfits or rationalizing why they need another pair of trousers – I do that too. Recently, however, I spend way more time among shelves stacked with food than clothes. It’s a source of inspiration for me, I like buying random products that I’ve never used before and then coming up with possible recipes for new dishes.

That’s how I came up with chia & plum cookies idea. I just didn’t know at that time what to mix them with to make something refreshingly new for me. And then the help came with this recipe from Weganon.

It’s amazing how wonderfully well plums and sunflowers taste together. The cookies are delicate with a nice tinge of cinnamon and millet creamy texture. Enjoy!

ciacho 3.jpgIngredients (for 9 cookies):

  • 1 glass sunflower seeds
  • 1/2 glass dessicated coconut
  • 1 glass cooked millet groats
  • 1 tsp cinnamon
  • 1/2 glass plant based milk
  • 1-2 tbsp lemon juice
  • dried plums
  • 2 tbsp chia

How to make it?

  1. Preheat the oven to 180 C.
  2. Grind sunflower seeds.
  3. In a big bowl blend cooked millet, milk and lemon juice.
  4. Add ground sunflower, plums (can be chopped) and chia. Mix everything.
  5. Form small cookies and place them on a baking try lined with paper.
  6. Bake for around 25-30 minutes until the toothpick is dry.

Tips:

  • They’re the best on the same day.
  • As usual, adjust the taste and add some sugar or sweetener if you want.

ciacho-2

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s