Chleb z cieciorki – Chickepeas bread

Chciałam nazwać te chlebki krakersami, ale mama mi zabroniła – tak, pomimo 28 lat, nadal czasami słucham mamy. Czasami jest tu słowem kluczowym, ale mama miała racje – w końcu te ‘krakersy’ nie chrupią. 

Co zrobić? Pozostaje mi otrzeć łzy po nieudanej próbie krakersowej i zjeść kanapki na chlebku z ciecierzycy z ulubionymi dodatkami. Dzięki, mamo.

Składniki:

  • 120 g cieciorki
  • 1/3 – 1/2 szklanki mąki gryczanej (lub innej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • być może – kilka łyżej wody
  • opcjonalnie – siemię lniane, chia, zmielone orzechy lub wegański parmezan

Jak przygotować?

  1. Namocz ciecierzyce przez noc. Rano gotuj ją do miękkości – około 45 minut.
  2. Ostudź cieciorkę, odlej nadmiar wody i zmiel. Dodaj mąkę, sól i olej. Wymieszaj i zagnieć ciasto. Jeśli zostawisz za mało wody z gotowanej cieciorki, prawdopodobnie będzie trzeba dodać trochę wody by wyrobić ciasto.
  3. Wstaw ciasto na godzinę do lodówki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  4. Rozwałkuj ciasto. Zwilż je odrobina wody i posyp dodatkami. Delikatnie dociśnij je do ciasta. Wytnij esy floresy i piecz przez około 15 minut.
  5. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku przez dwa – trzy dni.

Wskazówki:

  • Wegański parmezan to około 7 orzechów nerkowca, zmielonych z łyżeczką płatków drożdżowych i szczyptą soli. Ja zazwyczaj przygotowuje taką ilość, ale dobrze przechowuje się w zamkniętym pojemniku w lodówce.

cieciorka-1

Chickpeas bread

I wanted to call this recipe “chickpeas crackers”, however, my mum totally forbid me to do that. And although I’m 28, I still sometimes listen to my mum. Sometimes is a very important word here, but in this case she was absolutely right – those crackers don’t crack.

So what to do next? I can only dry my eyes after my unsuccessful cracker attempt and eat a sandwich on a chickpeas bread with my favourite toppings. Thanks, mum.

Ingredients:

  • 120 g chickpeas
  • 1/3 – 1/2 glass buckwheat flour (or other)
  • 1/2 tsp salt
  • 1 tbsp oil
  • possibly – a few tbsp water
  • optional topping – flax seed, chia, ground nut, vegan parmesan

How to make it? 

  1. Soak chickpeas overnight, then change water and boil it until soft – around 45 minutes.
  2. Drain chickpeas (but leave a little bit of water, otherwise you’ll have to add some water later on). Blend it and mix with flour, salt and oil. Knead the dough.
  3. Refrigerate for 1 hour.
  4. Heat the oven to 180 C.
  5. Place the dough on a baking try lined with paper and roll it out. You can spread a tiny bit of water on the surface and put the seeds or other topping. Press it gently. Cut ot some shapes and bake it for around 15 minutes.
  6. Store in an airtight container for 2- 3 days.

Tips:

  • Vegan parmesan is a mixture of cashews, yeast flakes and a pinch of salt. I usually use around 7 cashews and a tsp of flakes. You can make a bigger portion as it stores nicely in a fridge.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s