Chlebek orzechowy – Nut bread

Dlaczego chleb zawsze musi być płaski? Uważam, że ciekawie jest czasami zrobić coś w zupełnie inny sposób, więc właściwie czemu nie wymieszać wszystkich składników, wrzucić ciasto do foremek i zajadać babeczkowy chlebek do śniadania? Taki mały luksus na dobry początek dnia. Smacznego ❤

Składniki (na 3 chlebki):

  • 40 g orzechów laskowych – zmielonych lub w postaci masła
  • 100 g mąki gryczanej
  • 1 “jajko z siemienia” – 1 łyżka zmielonego siemienia połączona z 3 łyżkami wrzątku
  • około 100 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • opcjonalnie – kilka orzechów do dekoracji

Jak przygotować?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Przygotuj jajko z siemienia – zalej zmielone siemię wodą i odstaw na chwilę.
  3. Wymieszaj mąkę z orzechami i pozostałymi składnikami (oprócz mleka). Powoli dodawaj mleko do wymieszania wszystkich składników. Ciasto cały czas powinno być dość zwarte.
  4. Przełóż do foremek i piecz około 30 minut do suchej wykałaczki.

Wskazówki:

  • Najlepiej smakują tego samego dnia.

chlebek orzechowy 1.jpg

 

Nut bread

Who said that bread should be flat? I think it’s sometimes liberating to do things in a completely different way. So why not mix all the ingredients, place them in a muffin tin and enjoy with your eggs for breakfast? A little bit of luxury for a good. Enjoy, love ❤

Ingredients (for 3 “muffins”):

  • 40 g hazelnuts – ground or as butter
  • 100 g buckwheat flour (or other)
  • 1 “flax seed egg” – 1 tbsp ground flax seed and 3 tbsp boiled water
  • around 100 ml soy milk (or other)
  • 2 tbsp oil
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1 tbs cinnamon
  • pinch of salt
  • optional – a few chopped nuts to garnish

How to make it?

  1. Preheat the oven to 180 C.
  2. Prepare the flax seed egg – mix the ground flax seed with water and set aside for a few minutes.
  3. Mix flour and nuts with other ingredients – apart from milk – and mix thoroughly.
  4. Add milk slowly until you reach your desired consistency of the dough – you should mix all the ingredients but it still should be quite thick.
  5. Put the dough in muffin tins or forms and bake for around 30 minutes or until a dry toothpick.

Tips:

  • It tastes best on the same day.

 

chlebek orzechowy 2.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s