Czipsy szpinakowe – Spinach chips

Przyznam szczerze – mam 27 lat, ale po raz pierwszy obejrzałam “Rocky’ego” dopiero w zeszłym miesiącu. Oczywiście znałam ten film i widziałam chyba najsłynniejszą scenę gdy Rocky wbiega po schodach i wiwatuje, ale cały film? Nie. 

W zeszłym miesiącu odwiedziłam Katowice – chyba moje ulubione miasto w Polsce – i miałam okazję wbiec na schody ogrodów zaraz obok Spodka. Tak, wbiegłam jak Rocky – bez zadyszki, bez zatrzymywania i w kompletnym niedowierzaniu, że mi się to udało. To wymaga świętowania!

Obiecałam sobie, że po powrocie obejrzę ten film, a że oglądanie i jedzenie są w naszej kulturze dość ściśle połączone, chciałam przygotować jakąś zdrowszą przekąskę. I tak oto powstały czipsy szpinakowe. Super chrupiące.

 

Składniki: 

  • szpinak
  • mniej więcej 1/2 łyżeczki oleju na 100 g szpinaku
  • szczypta soli lub innych przypraw

Jak przygotować?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Umieść szpinak w papierowej torebce. Możesz przygotować taką torebkę z arkusza papieru do pieczenia. Pamiętaj tylko o tym żeby użyć agrafek lub spinaczy i zabezpieczyć boki. Tym sposobem czipsy zostaną w torebce, a nie na przykład na podłodze.
  3. Umieść szpinak w torebce, dodaj olej i sól. Zamknij torebkę i energicznie potrząśnij kilka razy.
  4. Umieść liście na papierze do pieczenia i piecz przez około 10 minut aż się wysuszą i będą chrupiące. Kontroluj piekarnik by nie spalić czipsów.

Wskazówki:

  • Zaraz po upieczeniu szpinaku możesz dogrzać piekarnik do 200 stopni i zrobić czipsy warzywne np z batata, marchewki czy pietruszki. Przygotuj je tak samo jak szpinakowe, ale możesz dodać inne przyprawy (np rozmaryn). Będą się też dłużej piekły, wszystko zależy od piekarnika, ale będziesz potrzebować około 30 minut.

czipsy 1

Spinach chips

I’ll be honest with you. I’m 27 and the first time I’ve watched “Rocky” was last month. Of course I knew the film, I’ve seen the most famous clip as he runs up the stairs, but the whole film? Nope.

I visited my favourite city in Poland – Katowice – last month and I had a chance to run up a huge amount of stairs just as Rocky did at the end of his trainig – no stops, no panting, in a OMG-I’ve-Done-it-without-any-stops euphoria state.

That calls for a celebration and finally watching the whole film. Watching films and eating is quite commonly linked in our society and – as it applies to me as well – I wanted to come up with something healthier but still salty and crunchy. And there you have – a pack of spinach chips.

Munch, much!

Ingredients:

  • a desired amount of spinach
  • more or less 1/2 tsp oil per 100 g of spinach
  • a pinch of salt or other spices

How to make it? 

  1. Preheat the oven to 180 C.
  2. Put the spinach leaves in a small paper bag. If you don’t have one, you can fold a sheet of baking paper, just remember to clip or staple the folded sides – after all you don’t want your spinach on the floor.
  3. Add oil and salt, fold the top and shake your bag energetically. Check if your chips are oily enough.
  4. Place spinach leaves on a baking tray lined with baking paper.
  5. Bake for around 10 minutes until crispy. Don’t burn them!

Tips:

  • You could use the heated oven and bake other veggies right after spinach. Turn your oven to 200 C and place sweet potato, carrot or parsley slices – remember about oil and spices like rosemary. Baking time depends heavily on your oven and how thin the slices are but you’ll probably need around 20 – 30 minutes for them.

czipsy 2

czipsy 3

Advertisements

One thought on “Czipsy szpinakowe – Spinach chips

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s