Bakalie w czekoladzie, czyli jak nie marnować czekolady – Dried fruit in chocolate or how not to waste chocolate

Są takie rzeczy, które po prostu się dzieją, nic się na to nie da poradzić – czyli powinniśmy je zaakceptować i odpuścić. Ale jak tu akceptować marnowanie domowej czekolady?! Jest to absolutne niedopuszczalne, ale bądźmy szczerzy – ile czasu można wyskrobywać świeżo przygotowaną porcje z rondelka? Nawet moja miłość do czekolady ma swoje granice. 

Pomysł powstał niejako sam – postanowiłam przed rozlaniem nowej tabliczki wymieszać kilka daktyli i orzechów w czekoladzie – zupełnie nie próbę – by powstała dużo zdrowsza wersja sklepowych smakołyków. A na koniec przyszedł mi pomysł, żeby przestać ze smutkiem skrobać garnek tylko wrzucić dodatkową porcję rodzynek i orzechów i wszystko wymieszać.

Trzeba wiedzieć kiedy odpuścić, a kiedy walczyć dalej. 🙂

Składniki:

  • składniki na czekoladę z tego przepisu
  • bakalie i orzechy według uznania – u mnie daktyle, rodzynki i laskowe

Jak przygotować?

  1. Przygotuj czekoladę.
  2. Przykryj talerz folią aluminiową lub papierem do pieczenia – ułatwi to wykładanie bakalii.
  3. SPOSÓB 1 – zanurz bakalie w rondelku, dokładnie wymieszaj i delikatnie przekładaj na talerz. Gdy wszystko ostygnie, włóż na chwile do lodówki.
  4. SPOSÓB 2 – po przygotowaniu tabliczki czekolady, wsyp bakalie do “brudnego” rondelka i wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerz, a później do lodówki.

Wskazówki:

  • Wiem, że nie muszę tego pisać, ale nie byłabym sobą – użyj plastykowej lub drewnianej łyżki żeby nie porysować garnka.
  • Możesz też posypać jeszcze nie zastygniętą czekoladę wiórkami kokosowymi lub innymi dodatkami.

czekoladki 1.jpg

Dried fruits in chocolate or how not to waste chocolate

There are things, however annoying they are, that just happen and there’s nothing you can do about them – just accept and let go. But how can you accept wasting home-made chocolate?! It’s unforgivable and heartbreaking, but let’s face it – there’s a limit on how long you can scrape the sides of a pan – and even my love for chocolate can’t take it for a long time.

The idea just popped into my mind – I was trying to make a home version of dried fruit in chocolate – like the ones that you can buy in a shop. And then when I poured chocolate into a form I decided to let the fruit do the scraping for me.

So yes, sometimes you should let go but sometimes you have to keep fighting 😉

Ingredients:

  • chocolate ingredients form this recipe
  • dried fruits and nuts – I picked dates, raisins and hazelnuts

How to make it? 

  1. Prepare chocolate.
  2. Cover a plate with a tin foil or a sheet of baking paper – it’ll make everything easier.
  3. METHOD 1 – place everything into a freshly prepared  chocolate, mix carefully and then place it on a plate. Once it cools a bit, place it in a fridge for a while.
  4. METHOD 2 – after you’ve prepared you chocolate bar, place all your fruits and nuts into a still “dirty” pan and stir carefully. When you’re happy with the result, place it on a plate and refrigerate.

Tips:

  • I know I don’t have to write it but I just can’t help myself – use a plastic or a wooden spoon so you won’t scratch your pan.
  • You can also sprinkle still warm chocolate with some desiccated coconut or some other seeds.

czekoladki 2.jpg

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s