Tofu-ciacho z czekoladą – Tofu-chocolate cookie (vegan and gluten free)

Moja miłość do tofu nie zna granic, mogę jeść je codziennie, albo nawet dwa razy dziennie. Na blogu znajdziecie już kilka przepisów z tofu w roli głównej, a mi ostatnio zabrakło tofu-ciastek.

Jakie są te ciastka? Delikatne, naturalnie słodkie, kokosowo – kremowe i lekkie, choć dość zwarte w swojej strukturze. Innymi słowy – idealne.

Składniki: 

  • 1 szklanka mąki gryczanej (lub innej ulubionej)
  • 1/2 szklanka wiórek kokosowych lub mieszanka wiórek i mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 – 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ja używam domowego)
  • 2/3 szklanki tofu naturalnego
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 – 4 łyżki wody
  • 5 namoczonych i zblendowanych daktyli
  • 4 pokruszone kawałki gorzkiej czekolady – ja używam takiej 99% kakao ❤

Jak przygotować? 

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W misce rozdrób tofu najpierw dłońmi, skrop cytryną, wymieszaj i odstaw na chwilę. Po chwili dodaj odrobinę wody i wszystko dokładnie zblenduj.
  3. W drugiej misce połącz wszystkie suche składniki – mąkę, wiórki, sodę, sól. Wymieszaj, a następnie dodaj mokre składniki – olej, ekstrakt waniliowy, tofu, zblendowane daktyle i kawałki czekolady (możesz to również zrobić jak ciasto się już trochę połączy).
  4. Wyrób ciasto.
  5. Formuj ciastka i układaj na wyłożonej papierem blaszce. Piecz przez 10 – 15 minut.

2

Tofu – chocolate cookie

My tofu love knows no boundaries. I adore it and you can already find a few tofu recipes on the blog. However, there was one essential that was missing – tofu chocolate cookies!

Those cookies are amazing. They’re delicate, naturally sweet, coconut-creamy (I might be inventing this phrase now) and light even though they’re quite thick and pressed. In other words – they’re pure heaven.

 

Ingredients:

  • 1 glass buckwheat flour (or any other you prefer)
  • 1/2 desiccated coconut or a mix of coconut and coconut flour
  • 1 tsp flour
  • pinch of salt
  • 1 – 2 tbsp oil
  • 1 tsp vanilla extract (I use home-made)
  • 2/3 glass natural flavor tofu
  • 1 tbsp lemon juice
  • 3 – 4 tbsp water
  • 5 soaked and blended dates
  • 4 crumbled dark chocolate – I use one that contains 99% cocoa ❤

How to make it? 

  1. Preheat the oven to 180 degrees.
  2. In one bowl mash tofu with your fingers, sprinkle with lemon juice, stir and set aside. Then add water and blend it.
  3. In the other bowl mix dry ingredients – flour, coconut, soda and salt. Then add wet ingredients – oil, vanilla, blended dates, tofu and crumbled chocolate (you can also wait a bit with chocolate until you knead the dough a bit).
  4. Knead the dough.
  5. Form small cookies, place them on a baking tray lined with baking paper and bake for 10-15 minutes.

tofu cookies 1

Tofu chocolate cookies

 

Advertisements

4 thoughts on “Tofu-ciacho z czekoladą – Tofu-chocolate cookie (vegan and gluten free)

  1. I’m extremely pleased to find this web site. I wanted to thank you for ones time for this particularly fantastic read!! I definitely liked every part of it and I have you book-marked to check out new stuff on your website.|

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s