Placki z tofu – Tofu pancakes

Tofu?! Znowu tofu?! Tak, bo jest to jedno z bardziej wszechstronnych produktów w kuchni, można je wcisnąć wszędzie, słowo. Pasuje do dań wytrawnych i słodkich, sprawdzi się w sałatce, kotletach, muffinach, więc i plackach też.

Placki są lekkie, puszyste i ekspresowe w wykonaniu, a przy tym są tymi “bezowymi” – bez nabiału, cukru i glutenu. Nadal pyszne ❤

Składniki: 

  • 100 g tofu
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki mąki jaglanej (ja użyłam zmielonej kaszy jaglanej)
  • 1/2 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia
  • do podania – dżem, kakao, wiórki…

Jak przygotować?

  1. Rozgnieć tofu palcami i włóż do miski. Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj i odstaw na chwilę.
  2. Zmiel kasza jaglaną na mąkę.
  3. Dodaj pozostałe składniki do tofu – mąkę, sodę, sól, cynamon, sodę i mleko. Zblenduj wszystko dokładnie.
  4. Smaż małe placki z obydwu stron. Podawaj z domowym dżemem, wiórkami lub kakao.

Wskazówki:

  • W razie potrzeby dodaj trochę ulubionego słodu. 
  • Łatwiej usmażyć mniejsze placki – nie łamią się i dużo łatwiej można je przerzuć na drugą stronę.

photo 2

Tofu pancakes

Tofu?! Again?! Yes, as tofu is one of the most versatile products in my kitchen. It blends well with sweet and savory dishes – it works in salads, cutlets, muffins, so why not pancakes?

These pancakes are light, fluffy and so fast to prepare! And they are still “the without ones” – no gluten, no sugar and no dairy. Still 100% awesome ❤ 

Ingredients:

  • 100 g tofu
  • 1-2 tbsp lemon juice
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1/4 glass coconut milk
  • 1/4 glass millet flour (I used ground millet groats)
  • 1/2 tsp baking soda
  • pinch of salt
  • 1 tsp cinnamon
  • oil for frying
  • jam, cocoa, desiccated coconut for serving

How to make it?

  1. Mash tofu with your fingers, sprinkle with lemon juice, mix and leave for a while.
  2. Grind millet groats.
  3. Add the rest of ingredients to mashed tofu – flour, milk, soda, salt and cinnamon. Blend everything. 
  4. Heat your frying pan and use some oil if you need to. Fry for a while on both sides. Serve with jam and/ or cocoa and coconut.

Tips:

  • You can add some of your favourite sweeteners if you want.
  • Smaller pancakes are easier to flip, bigger ones might break or crumble.
Advertisements

One thought on “Placki z tofu – Tofu pancakes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s