Ciasto pietruszkowe – Parsley cake

Pierwsze ciasto pietruszkowe było czystym przypadkiem – w domu zabrakło marchewek. Na pewno kojarzycie to ciasto marchewkowe raw – zmiksowane orzechy, marchewki, kokos i daktyle. Ja też je uwielbiam, a chyba najbardziej to, że można je zrobić o każdej porze dnia… licząc oczywiście na wyrozumiałość sąsiadów.

Opcje były dwie – sukces i harmonia smaku albo totalna klapa jak w przypadku nigdy nie wspominanych na blogu babeczek selerowych… tak, jest powód – ogromny – dla którego teraz też powstrzymam się od komentarza.

Na szczęście pietruszkowe ciasto wyszło na tyle dobrze, że postanowiłam dać mu kolejną szansę – tym razem w wersji jaglanej na domowym mleku kokosowym. Ciasto jest naturalnie słodkie i bezglutenowe, lekko kruche, delikatne i rozpuszczające się w ustach, a korzenne aromaty pietruszki i cynamonu dobrze współgrają z kaszą jaglaną i rodzynkami – pysznie!

Składniki: 

  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1 szklanka ciepłego mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego (nie musi być rozpuszczony)
  • 1 jajko z siemienia (1 łyżka zmielonego siemienia i 3 łyżki gorącej wody)
  • około 100 g drobno startego korzenia pietruszki
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu (możesz dodać inne przyprawy korzenne jeśli je lubisz)
  • szczypta soli
  • opcjonalnie – trochę więcej mleka kokosowego by lepiej wymieszać składniki

Jak przygotować? 

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Przygotuj domowe mleko kokosowe lub podgrzej gotowe. Zalej szklankę płatków i rodzynek. Wymieszaj i odstaw.
  3. Przygotuj jajko z siemienia i utrzyj je z olejem kokosowym.
  4. Połącz wszystkie składniki, możesz dodać trochę więcej mleka by łatwiej wszystko wymieszać.
  5. Wyłóż formę papierem do pieczenia, przełóż ciasto i piecz przez około 50 minut. Krój dopiero po całkowitym ostygnięciu.

New Image 3

Parsley cake

My first parsley cake was a pure accident – I forgot to buy carrots on my way back home. I’m sure you know this raw vegan cake – mixed carrots, nuts, coconut and dates. It’s delicious and super simple. You can make it practically any time you want – if you have relaxed and nice neighbor that is…

There were two options: success and a nicely blended set of flavors or a total catastrophe like the one that happened with a celeriac muffins. Ever heard of them? Well, there’s an awfully huge reason why I’ve never mentioned them before. Let’s move on then, shall we?

Luckily the parsley cake was quite good that I decided to give it another go, this time with millet and home-made coconut milk. It’s naturally sweet and gluten free, it’s delicate and it melts in your mouth. A fantastic harmony of parsley, cinnamon, raisins and millet. Heaven!

Ingredients:

  • 1 glass millet flakes
  • 1/3 glass raisins
  • 1 glass hot coconut milk
  • 2 tbsp coconut oil (can be solid)
  • 1 flax seed egg (1 tbsp grind flax seed i 3 tbsp hot water)
  • around 100 g thinly grated parsley
  • 1 glass millet four
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp cinnamon (you can add other favourite spices as well)
  • pinch of salt
  • optional – a bit more coconut milk to help you mix all the ingredients

How to make it? 

  1. Preheat the oven to 180 C.
  2. Prepare homemade coconut milk or heat the one you bought. Mix it with millet flakes and raisins and set aside.
  3. Prepare flax seed egg and whisk it with coconut oil.
  4. Mix all the ingredients, you can add some more coconut milk to make it easier.
  5. Line a mold with a baking paper, place the dough there and bake for around 50 minutes. Cut it after it cools completely.

pietruszkowe 1.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s