Wegański pasztet z kalafiora – vegan cauliflower pate

Nie myślałam, że to powiem, ale pieczony kalafior podbił moje serce. Pieczenie już nie raz wydobywało tajemnicze nuty z warzyw – słodkość pietruszki czy łagodność rzodkiewki. Ale tego się nie spodziewałam po kalafiorze, wreszcie jego smak jest łagodnie zauważalny i ciekawy.

Wszystkie główne składniki w tym przepisie są dość łagodne, więc pamiętajcie by złamać ich smak ulubionymi przyprawami, albo nawet czosnkiem jeśli Wasza dieta na to pozwala. I pamiętajcie o odrobinie cynamonu, warto 🙂

Źródłem inspiracji był ten przepis z Jadłonomi.

Składniki: 

  • 1 główka kalafiora (mała lub średnia) + odrobina oleju
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka cieciorki – suchej lub z puszki
  • 2 – 3 łyżki pestek z dyni
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Jak przygotować? 

  1. Jeśli korzystasz z suchej cieciorki – namocz przez noc i gotuj z listkami laurowymi przez około godzinę – aż będzie miękka.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Kalafiora podziel na różyczki, natrzyj delikatnie olejem, ułóż na papierze i piecz aż będzie miękki – około 30 minut.
  4. Ugotuj kaszę jaglaną na sypko – im mniej wody, tym krótszy czas pieczenia pasztetu.
  5. Na suchej patelni spraż pestki dyni.
  6. Jeżeli korzystasz z cieciorki z puszki – dokładnie przepłucz ją pod bieżącą wodą.
  7. W dużej misce połącz kalafiora (możesz zostawić jedną małą różyczkę do dekoracji pasztetu), kaszę, cieciorkę, natkę i przyprawy. Wymieszaj a następnie zblenduj. Dodaj pestki i wymieszaj. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz około 30 – 35 minut – do suchego patyczka.

pasztet 1

Cauliflower pate

I never thought I would say that but baked cauliflower is my new favourite one. Its not the first time when baking reveals something new for me, like the sweetness of a parsley or tenderness of a radish. When you bake a cauliflower its taste is finally delicately noticeable, tender and interesting.

All the main ingredients are quite delicate so remember to add something stronger – your favourite spice or even some garlic if you can. Oh and don’t forget a pinch of cinnamon, absolutely worth it 🙂

My inspiration was this recipe from Jadłonomia.

pasztet 3

Ingredients:

  • 1 small or medium sized cauliflower + a bit of oil for baking
  • 1/2 glass of millet groats
  • 1 glass chickpeas – dry or canned
  • 2 – 3 tbsp pumpkin seeds
  • 4 tbsp parlsey tops
  • 1/3 tsp chili
  • 1/3 tsp pepper
  • 1/3 rsp salt
  • 1/4 tsp cinnamon

How to make it? 

  1. If you’re using dry chickeaps – soak it overnight and then boil it with laurel leaves for around an hour – until it’s soft.
  2. Preheat the oven to 180 C.
  3. Divide the cauliflower int smaller parts, gently add oil to it, placeit on a baking sheet and bake for around 30 minutes, until it’s soft.
  4. Boil the millet groats – follow the instructions on the packaging but make it quite dry – it will shorten the baking time.
  5. Fry the pumpkin seeds on a dry frying pan until tiny bit brown, but don’t burn them.
  6. If you’re using canned chickpeas – drain and wash it thorougly.
  7. In abig bowl mix califlower (you can leave some for decoration), millet, chickepas, parsley tops and spices, blend it thoroughly. Then add pumpkin seeds and mix.
  8. Place your pate in a baking form lined with a piece of paper and bake it for around 30 – 35 minutes, take it out of the oven when the toothpick is dry.

pasztet 2

Cauliflower Pate.png

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s