Domowy krem orzechowy – Home-made hazelnut spread

Tego przepisu nie mogło zabraknąć na blogu! Prosty w przygotowaniu, dużo zdrowszy niż sklepowy odpowiednik a znika wyjadany łyżką ze słoika dokładnie tak jak oryginał. Kocham i wielbię i wkrótce zrobię następną porcję ❤

Podane ilości starczą na około 2 – 3 porcje, dopasuj ilość do swoich czekoladowych potrzeb, ale pamiętaj, że można przechowywać w lodówce maksymalnie tydzień.

Składniki: 

  • 80 g prażonych orzechów laskowych
  • 5 daktyli lub więcej
  • 2 – 3 kopiaste łyżki kakao
  • odrobina mleka roślinnego – zależy od konsystencji jaką chcesz uzyskać
  • opcjonalnie – 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

Jak przygotować:

  1. Zacznij od uprażenia orzechów na patelni, później pozbądź się skórek – przełóż do czystej ścierki i energicznie potrzyj orzechy. Jeżeli używasz już uprażonych orzechów, przejdź do punktu drugiego 😉
  2. Włóż wszystkie składniki do pojemnika blendera – możesz zacząć od mniejszych ilości daktyli i kakao – miksuj wszystko do połączenia składników, spróbuj – dodaj według uznania daktyli, mleka lub kakao.
  3. Przełóż do czystego, najlepiej wcześniej wyparzonego słoika. Przechowuj w lodówce do tygodnia.

spread 1

Home-made hazelnut spread

This is one of the recipes that I just had to have on the blog – homemade hazelnut spread. It’s easy and quick to prepare, it’s much healthier than the shop version and it magically disappears from the jar just like the original. I simply adore it ❤

The amount of ingredients given in the recipe will do for 2 – 3 servings, so adjust to your chocolate cravings accordingly – just remember that you can keep the spread in your fridge up to one week.

 

Ingredients:

  • 80 g roasted hazelnuts
  • 5 dates or more
  • 2 – 3 heaping tbsp cocoa
  • a little bit of plant based milk – the amount depends on how thick you want your spread
  • optional – 1 tsp of home-made vanilla extract

How to make it? 

  1. Start from roasting hazelnuts – fry them on a frying pan and then once they ready – you can smell it – put them in a clean kitchen cloth and rub it to remove hazelnuts peels. If you use roasted hazelnuts, start from point 2 🙂
  2. Place all the ingredients in the blender – you can start with smaller amounts of cocoa, dates and milk. Mix everything, try and adjust to your taste.
  3. Put the spread in a clean (boiled if possible) jar. You can store it in the fridge up to a week.

spread 2.jpg

Advertisements