Cytrynowe placki z ciecierzycy – Chickpeas pancakes (Chapati style, vegan and gluten free)

Ten przepis przywiozłam z Łodzi – ha! tego na pewno się nie spodziewaliście 😉 W Łodzi jest wiele ciekawych miejsc, a tym razem odwiedziłam Porcję przy ul. Roosevelta. Bardzo ciekawe miejsce z cudownymi daniami i kawą żołędziową.

Po powrocie do domu chciałam odtworzyć ich chlebki chapati – bez sukcesu. Chapati z internetu wychodziły jak płaskie chlebki lub wrapy – a te w Porcji były puszyste i delikatnie cytrynowe. Jak nic pozostało mi tylko założyć fartuch i ruszyć do kuchni. Smacznego.

Składniki (5 placków):

  • szklanka mąki z ciecierzycy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • około pół szklanki wody lub mleka kokosowego
  • łyżka oleju
  • starta skórka z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego

Jak przygotować? 

  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj skórkę, ekstrakt i olej. Powoli dodawaj wodę lub mleko stale mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję taką pomiędzy ciastem na naleśniki a pankejki.
  2. Smaż z dwóch stron, podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wskazówki:

  • Spróbuj w wersji wytrawnej – zastąp skórkę z cytryny i ekstrakt przyprawami – np natką pietruszki i rozmarynem.

chapati 2

Lemon chickpeas pancakes

I found inspiration for this recipe in Łódź – a place which full of surprises, interesting places and good food. This time I went to Porcja at Roosevelt Street. It’s a really cool place with creative dishes and acorn coffee ❤

I fell in love with their chapati breads. Back home I tried to recreate them – with not much success. The ones I did supported by the internet recipes, were quite thick and similar to regular flat breads. The ones in Porcja were fluffy, light and wonderfully lemony.

I did the only possible thing in this situation – I went to my kitchen and started experimenting. Enjoy!

Ingredients (5 pancakes):

 

  • 1 glass chickpeas flour
  • 1/2 tsp baking soda
  • pinch of salt
  • 1/2 glass water or coconut milk
  • 1 tbsp oil
  • grated lemon zest
  • 1 tsp homemade lemon extract

How to make it?

  1. Mix all dry ingredients and add oil, lemon zest and lemon extract. Slowly add water or milk and mix all the time. Depending on the type of your flour you might need more or a little bit less water. The dough should be something in between crepes and pancakes dough.
  2. Fry on both sides and serve with your favorite toppings.

Tips:

  • Why don’t you try a savory version? Replace lemon zest and extract with some herbs, for example rosemary and parsley tops.

chapati 1.jpg

chapati 3.jpg

 

Advertisements

One thought on “Cytrynowe placki z ciecierzycy – Chickpeas pancakes (Chapati style, vegan and gluten free)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s