Delicje – Jaffa cakes (Vegan, gluten & sugar free)

Delicje to jedne z tych rzeczy, które znikały szybko. Puff! Nie ma. Nawet podwójne opakowanie. Pamiętam, że miałam nawet kilka sposobów na ich jedzenie – na około i ze zdrapywaniem czekolady z galaretki.

Czasy się zmieniły, nawyki żywieniowe też, ale nie znaczy to że takich ciastek nie można przygotować w domu. I tak, nadal można jeść na obrotowo ❤

photo 5.JPG

Składniki:

  • Na ciasto 
    • 100 g mąki gryczanej
    • 2 łyżki mąki kokosowej
    • 20 g zmielonych orzechów (opcjonalnie)
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • mleko kokosowe (u mnie domowe), ilość dopasuj do mąki – pewnie 0.5 lub 1 szklanka
    • szczypta soli
    • 1 łyżka oleju
    • 1 – 2 łyżeczki domowego ekstraktu pomarańczowego
  • Na galaretkę
    • 1 pomarańcza
    • 1 daktyl (opcjonalnie)
    • odrobina wody
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka agaru
  • Na czekoladę 
    • około 30 g oleju kakaowego
    • 10 g zmielonych orzechów laskowych
    • 2-3 łyżki kakao

Jak przygotować?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wymieszaj suche składniki na ciastka, powoli dodawaj mleko. Gdy ciasto będzie miało dobrą konsystencje – powinno być dość gęste i nielejące się – przełóż do foremek na muffiny. Włóż do piekarnika i piecz przez około 15 minut – do suchego patyczka.
  3. Sparz i obierz pomarańczę. Przełóż do rondelka – najlepiej jeśli pozbędziesz się jak największej ilości białej części pomarańczy. Wlej odrobinę wody by przykryła dno rondelka, wsyp szczyptę soli i daktyla (opcjonalnie), gotuj na bardzo małym ogniu, aż pomarańcza się rozpadnie. Później zmiksuj pomarańczę, dodaj łyżeczkę agaru, dokładnie wymieszaj i gotuj przez 1 lub 2 minuty.
  4. Gdy ciastka wystygną, a galaretka będzie wciąż lekko ciepła, układaj małe kleksy galaretki na środku ciastka.
  5. Czas na czekoladę – w kąpieli wodnej rozpuść masło kakaowe, wymieszaj ze zmielonymi orzechami i kakao – dodaj tyle kakao by masa była dość gęsta. Polej ciastko czekoladą. Po całkowitym ostygnięciu, włóż ciastka na około 15-30 minut do lodówki by czekolada dobrze zastygła.

delicje 2

Jaffa cakes

Jaffa cakes were always my favourite ones! I loved eating them in random ways – starting with chocolate or eating them the around way, leaving the jelly at the end – endless possibilities ending together with the last cookie.

Today I think my eating habits are a little bit different, that’s why I make jaffa cakes on my own. I still eat them the around way, though ❤

Ingredients:

  • Dough 
    • 100 g buckwheat flour
    • 2 tbsp coconut flour
    • 20 g ground hazelnuts (optional)
    • 1/2 tsp cinnamon
    • 1/2 tsp baking soda
    • coconut milk (I used homemade), adjust the amount you need, it will be something between 1/2 – 1 glass
    • pinch of salt
    • 1 tbs oil
    • 1 – 2 homemade orange extract
  • Jelly 
    • 1 orange
    • 1 date (optional)
    • a bit of water
    • pinch of salt
    • 1 tsp agar
  • Chocolate 
    • around 30 g cocoa fat
    • 10 g ground hazelnuts
    • 2-3 tbs cocoa

How to make it? 

  1. Preheat the oven to 180 degrees.
  2. Mix dry ingredients for the dough, slowly add milk.Once the dough is quite thick, place it to muffin cups and bake for around 15 minutes – until you get a dry toothpick.
  3. Wash and peel the orange – remember to remove as much white parts as possible. Place it in a small pan, pour a little bit of water, just to cover the bottom of the pan. Add a bit of salt and a date if you want. Simmer for a while until the orange falls apart. Blend your orange, then add agar and boil for a minute or two more.
  4. Once the cookies are cold, place a bit of jelly on it.
  5. Prepare your chocolate – melt cocoa fat in a water bath, mix it with nuts and cocoa – add as much cocoa to get quite thick chocolate. Pour your chocolate on cookies. Once completely cold, refrigerate for around 30 minutes (or less if impatient).

delicje 3.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s