Solone lody bananowo-orzechowe – Salty banana-nut ice-cream (vegan)

Znalezienie dobrych jakościowo lodów, które nie zrujnują waszych założeń żywieniowych może okazać się nie lada wyzwaniem. A to cukier, a to syrop glukozowo-fruktozowy i mnóstwo innych składników, których nie chce się jeść nieważne jak gorąco na dworze. Na pomoc przychodzi żywieniowy bohater do zadań specjalnych – dojrzały banan!

Przygotowanie tego deseru wymaga trochę cierpliwości i planowania – banan musi zamarznąć na kość. Serio. Później należy go zmiksować z czym chcesz i zajadać ze smakiem. Proste, prawda?

Składniki (około 2 porcje):

  • 1 dojrzały banan
  • garść orzechów – u mnie prażone laskowe
  • szczypta soli himalajskiej lub morskiej gruboziarnistej

Jak przygotować? 

  1. Banana możesz wrzucić do zamrażalnika w skórce (jeśli dobrze zamarznie, nie będzie problemu z odłupaniem owocu od skórki później), lub najpierw obrać, pokroić i zamrozić w torebce lub pojemniku.
  2. Wrzuć banana, orzechy i sól do pojemnika blendera, zmiksuj i zajadaj ze smakiem ❤

Wskazówki:

  • Możesz również odwrócić proces – najpierw wszystko zmiksuj razem, a dopiero później włóż na noc/ dzień do zamrażalnika.

ice ice baby

Salty banana-nut ice-cream

True love is hard to come by and… so is real ice cream. The mass produced ones are either full of sugar or high fructose syrup or loads of other stuff that you don’t want in your diet.

When it’s hot outside we need a food superhero to the rescue! And most of us have it at home – a ripe banana. This dessert requires a little bit more planning and patience than a trip to the shop, but trust me, it’s worth it. Where’s your banana?

Ingredients:

  • 1 ripe banana
  • handful of nuts – I chose roasted hazelnuts
  • pinch of sea salt or other preferred

How to make it?

  • Freeze your banana overnight or longer – you can either peel it and chop it and then freeze or you can first freeze it and then chop it and peel.
  • Put a chopped banana, nuts and a pinch of salt into a blender, mix, serve & enjoy.

Tips:

  • You can reverse the process – first prepare your ice-cream and then freeze it overnight.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s