Paluszki – Salty sticks (vegan & gluten free)

Ten przepis chodził za mną od jakiegoś czasu. Coś delikatnie słonego i chrupiącego – takie długie powykrzywiane cudo. Te są zrobione z mąki gryczanej i z ciecierzycy z dodatkiem siemienia lnianego. Łatwe do przygotowania, ciasto nie wymaga zbyt długiego ugniatania. Chrup, chrup ❤ 

Składniki: 

  • 100 g mąki gryczanej (ja miele kaszę gryczaną białą)
  • 25 g mąki z ciecierzycy (możesz zmienić proporcje, możesz też pominąć)
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli morskiej/ himalajskiej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju
  • około pół szklanki ciepłej wody
  • coś do obtoczenia paluszków – sól, mak, sezam, chia, siemię

Jak przygotować? 

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj olej i powoli dodawaj wodę – najprawdopodobniej nie będziesz potrzebować aż pół szklanki.
  3. Zagnieć ciasto na blacie, odrywaj po kawałku i formuj paluchy – nie jest to najłatwiejsza rzecz na świecie. Na koniec obtocz w wybranych dodatkach, możesz powykręcać.
  4. Piecz przez około 20 minut lub więcej – aż paluchy będą rumiane i twarde.

Wskazówki: 

  • Ciasto możesz rozwałkować i użyć jako spód do pizzy. Nie ma za co 😉

paluchy 1.jpg

Salty sticks

This is something that I’ve been thinking about for a while. A little bit crunchy and a tiny bit salty. In other words pure awesomeness. My version is made from buckwheat and chickpeas flour with addition of flax seed. It’s easy to make, doesn’t need too much kneading. Munch, munch ❤

Ingredients:

  • 100 g buckwheat flour
  • 25 g chickpeas flour (you can add more or less or skip entirely)
  • 1 tbsp ground flax seed
  • 1 tsp sea salt or Himalayan salt
  • 1 tsp baking soda
  • 2 tbsp oil
  • around half a glass of warm water
  • some coating – salt, flax seed, poppy seed, flax seed, chia

How to make it? 

  1. Preheat the oven to 180 degrees.
  2. Combine all the dry ingredients in a big bowl, add oil and then slowly add water – but most probably you will need less water than half a glass.
  3. Knead the dough, tear bits of it and form salty sticks – bear in mind that it’s probably not the easiest task there is. Coat them.
  4. Bake for around 20 minutes – until hard and nicely brownish.

Tips:

  • You can roll the dough with a rolling pin and use it as a pizza dough. You can thank me later.

Paluchy 2.jpg

Advertisements

One thought on “Paluszki – Salty sticks (vegan & gluten free)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s