Zupa z bobem – Fava beans soup

Jako dziecko nie znosiłam bobu. Gdy rozpoczynał się sezon, moja babcia nastawiała ogromny gar wody i gotowała. I gotowała. A później jeszcze chwilę gotowała.

Nie pamiętam ile czasu dokładnie jej to zajmowała, ale chyba musiało to być długo, bo co jakiś czas ona, moja mama lub siostra chodziły do kuchni żeby spróbować czy już gotowy.

-Już?

-Nie, jeszcze twardy.

I tak w kółko. Nasionka były miękkie i brązowawe i niewarte zachodu łuskania. Wszystko zmieniło się w zeszłym roku – czas gotowania skróciłam do 20 minut i zadziała się magia (i zdziwienie mojej mamy – “Już gotowy?!”). W tym roku wiem, że bób można gotować jeszcze krócej – 5 minut wystarczy w zupełności. Po tym czasie warto przepłukać go pod zimną wodą by przestał się gotować. W ten sposób bób jest cały czas chrupiący, ślicznie zielony, pełen witamin i minerałów, a skórka odchodzi równie łatwo jak podczas dłuższego gotowania.

To co, trochę do zupy, trochę do sałatki a reszta do pasty na kanapki?

Psst… słyszałam, że w Chinach suszony bób jest dawany w prezencie na święto zakochanych 🙂

Przygotowanie – około 20 minut, łatwe

Składniki (3-4 porcje): 

  • około 1 l wody na zupę i około 0,5 l do gotowania bobu
  • warzywa na bulion – te, które zostawiam w zupie kroje w kostkę, pozostałe w kawałkach, nie obieram – np. marchewka, pietruszka, seler
  • około 300-400 g bobu
  • około 75 – 100 g fasolki szparagowej
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, lubczyk, starty imbir, kurkuma i skórka cytryny
  • opcjonalnie – szklanka mleka kokosowego do zabielenia zupy

Jak przygotować?

  1. Zagotuj lekko osoloną wodę i gotuj w niej bób przez około 5 minut. Po tym czasie przepłucz zimną wodą.
  2. Nastaw bulion. Do 1 litra wody wrzuć pokrojone warzywa na bulion, natkę pietruszki, gotuj około 5 – 7 minut, po tym czasie dodaj pokrojoną fasolkę szparagową i kaszę jaglaną – gotuj kolejne 7 minut.
  3. W między czasie zajmij się bobem – wyciągnij go z łupinek.
  4. Dodaj do zupy wyłuskany bób i przypraw do smaku.
  5. Podawaj np z paluszkami gryczanymi.

bób 2.jpg

Fava Beans soup

I hated fava beans as a kid. Whenever the season started, my gran would always take out the biggest pot she had and boil the beans for a very long time. And then some more… and more.

I don’t really remember how long it took but I know that my mum, my sister or my gran would go to the kitchen to check if it was ready or not.

‘Is it ready?’

‘Nope, still uncooked.’

The beans very very soft, brownish and not worth hulling. Everything changed when I shortened the cooking time to 20 minutes – to my mum’s surprise – and now it’s even better when I’ve limited the cooking time till 5 minutes.

The beans are beautifully green, tiny bit crunchy and full of vitamins and minerals (or at least they contain more of them than after 20 or 30 or x amount of cooking time).

 

Psst… I’ve heard that Chinese give fava beans for the Saint Valentines day 🙂

Preparation – around 20 minutes, easy

Ingredients (3-4 servings):

  • around 1 l water for the soup + more for boiling fava beans
  • veggies for the broth – I chop the ones that I’m going to keep in the soup, the others are left in big chunks, I don’t peel any of them – ex. carrot, parsley, celeriac
  • 300-400 g fava beans
  • 75 – 100 g chopped yellow beans
  • 2 tbsp millet groats
  • parsley tops
  • salt, pepper, lovage, grated ginger, turmeric, lemon zest
  • optional – a glass of coconut milk to whiten the soup

How to make it? 

  1. Boil some water for the fava beans, you might add a little bit of salt. Boil for around 5 minutes. Drain and rinse with cold water to stop the beans from cooking.
  2. Start the broth, add chopped veggies, parsley tops and boil for around 5-7 minutes. Then, add chopped yellow beans and millet groats – boil for another 7 minutes.
  3. Time to hull the beans!
  4. Add fava beans to the soup and add seasoning.
  5. Serving idea – buckwheat salty sticks.

bób 1.jpg

 

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Zupa z bobem – Fava beans soup

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s