Cytrynowa pasta z bobu – Lemon fava bean paste

W kuchni znowu bób! Sezon w pełni, więc szkoda tego nie wykorzystać, szczególnie jeśli bób najczęściej sprzedawany jest w kilogramowych porcjach. Nie tak dawno na blogu pojawiła się bobowa zupa z żółtą fasolką, a dzisiaj zmiksujmy ugotowany bób, dodajmy odrobinę cytryny dla podkręcenia smaku i serwujmy z pieczywem gryczanym, szpinakiem i pokrojonym pomidorem. Lato w pełni!

fava 3.jpg

Przygotowanie – około 15 minut/ łatwe

Składniki:

  • 200 g bobu
  • sok i starta skórka z połówki cytryny
  • natka pietruszki
  • pestki słonecznika
  • ulubione przyprawy – oregano, rozmaryn, sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju, lub więcej, ale do uzyskanie odpowiedniej konsystencji można też użyć wody, szczególnie jeżeli zamierzasz wszystko zjeść tego samego dnia

Jak przygotować?

  1. Gotuj bob w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Przepłucz zimną wodą i wyłuskaj.
  2. Przełóż bób do pojemnika blendera, dodaj pozostałe składniki – zacznij “oszczędnie” z wodą/olejem, zawsze możesz dodać więcej.
  3. Miksuj, zeskrobuj ze ścianek… i tak do uzyskania odpowiedniej konsystencji i wymieszania składników.

paste 1

Lemon fave bean paste

It’s fava beans again! It’s high season here in Poland for them, so it would be a shame not to use them more often – especially if they’re sold in 1 kg packets 🙂

A few days ago, we had a fava bean soup with yellow beans and today let’s mix cooked beans with some lemon for awesomeness! Serve on a slice of buckwheat  bread, some spinach leaves and chopped tomato. What a summer!

Preparation- around 15 minutes/ easy

Ingredients:

  • 200 g fava beans
  • 1/2 a lemon – juice and grated zest
  • parsley tops
  • sunflower seeds
  • favourite seasoning – salt, pepper, oregano, rosemary, chili
  • 1 tbsp oil or more, but you can also add some more water for the desired consistency if you’re planning to eat everything on the same day

How to make it? 

  1. Boil the beans in a tiny bit salty water for about 5 minutes, rinse with cold water and then hull them.
  2. Put the beans into the blender, add all the ingredients – but! – add a little bit less oil/ water for the start – you can always add more later on.
  3. Mix, scrape from the sides of the mixer… and repeat until you get your desired consistency.

pasta 2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s