Pudding chia – Chia pudding

Moja koleżanka pochwaliła mi się ostatnio, że codziennie robi sobie pudding chia. Moja mina musiała jej dać wiele do myślenia, dodała “na Omega-3, tak jak mówiłaś”. Fakt, mówiłam. Ja o puddingu chia zapomniałam na dość długo, należało więc odświeżyć pomysł i jeszcze raz sprawdzić te Omega-3.

Nasiona szałwii hiszpańskiej to ziarenka na medal – są źródłem żelaza, magnezu, fosforu, cynku, wapnia oraz witamin: E, B1, B3, substancji przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych i tak, kwasów omega 3 – 64 g/100 g i omega 6 – 18,6 g/100 g, co daje nam bardzo dobry stosunek omega 3:6 – 0,287. Zbyt pięknie, by było prawdziwe? Trochę tak, kwas omega 3 w nasionach chia to kwas alfa-linolenowy, z którego naszej ciało musi dopiero wytworzyć DHA i EPA – czyli te kwasy omega-3, które są nam tak potrzebne do prawidłowego funkcjonowania.

Więc tak, chia jest źródłem omega 3, ale nie może być jedynym źródłem tych kwasów w naszej diecie.

Przygotowanie – około 15 minut + 6-8 godzin w lodówce/ łatwe

Składniki (1 porcja): 

  • 200 ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego, ja używam kokosowego)
  • 2-3 łyżki chia
  • 1-2 łyżki karobu

jak przygotować?

  1. Przygotuj mleko, wlej odmierzoną porcję do słoika (lub szklanki), dodaj chia i karob. Mieszaj wszystko dokładnie przez parę minut aż nasiona chia równomiernie rozłożą się po mleku.
  2. Wstaw do lodówki na parę godzin, podawaj z owocami lub orzechami.

Wskazówki:

  • Im więcej karobu tym słodsze i gęstsze, ale uwaga, w zależności od rodzaju karob może mieć bardzo dużo węlowodanów.

chia 2

Chia pudding

Recently my friend was pleased to announce that every day she had a chia pudding.My blank expression must have been a sing that I had no idea what she was talking about.

‘For omega-3, like you said.’

That did ring a bell, I’ve forgotten about chia for quite a long time, so time came to refresh the idea and to check those omega acids.

Chia seeds are pure awesomeness – they’re a source of calcium, iron, magnesium, manganese, phosphorus, zinc they’re rich in vitamins  E, B1, B3, antioxidants and yes, omega-3 – 64 g/100 g- and omega-6 acids – 18,6 g/100 g. That gives us a pretty good omega 3-6 ratio – 0,287. Too good to be true? A little bit, yes. Omega-3 in chia seeds is ALA – alpha-linolenic, and our bodies still need to convert that into the desired omega-3 acids – DHA and EPA.

So yes, chia is a source of omega 3, however it cannot be the only one source in our diet.

Preparation – around 15 minutes + 6-8 hours in the fridge/ easy

Ingredients: 

  • 200 ml home-made coconut milk  (or other plant based)
  • 2-3 tbsp chia
  • 1-2 tbsp carob powder

How to make it?

  1. Prepare milk and pour it into a glass jar or a cup, add chia and carob powder, stir often for a few mminutes until chia spreads enenly.
  2. Close the lid or cover the cup and refrigearate for a few hours. Serve with fruit and/or nuts.

Tips: 

  • The more carob powder you add, the sweeter and thicker the pudding gets. However, remember that carob powder can have different amounts of carbohydrates – check the label first.

Chia 1chia 3

 

Źródła/ Sources:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s