Kisiel malinowy z siemieniem lnianym – Flax seed raspberry pudding

Co jest pięknego w lecie? Owoce sezonowe! Z utęsknieniem czekam na śliwki i dżem, ale żeby dobrze wykorzystać czas oczekiwania mam dzisiaj dla was kisiel lub pudding – nazwa nie jest ważna – z siemienia lnianego i malin.

Pyszny i zdrowy – len jest źródłem kwasu linolenowego, witaminy E, a w malinach znajdziemy całkiem sporo witaminy C i z grupy B, a także wiele cennych minerałów.

Jeżeli to niewystarczający powód to pysznie smakuje z naleśnikami gryczanymi lub chapati. Wystarczający powód? ❤

Przygotowanie – około 20 minut/ łatwe

Składniki (na dwie porcje): 

  • 300 ml wody + odrobinę więcej do owoców
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 200 malin – lub więcej według uznania
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej
  • opcjonalnie – 2 łyżki wiórek kokosowych

Jak przygotować?

  1. Wlej wodę do rondelka, dodaj siemię i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut – siemię lekko zgęstnieje i puści takiego glutka.
  2. Na patelni (lub w innym garnku) wlej trochę wody, włóż maliny i posyp odrobiną soli. Gotuj na małym ogniu aż maliny puszczą sok i się lekko rozpadną.
  3. Połącz siemię i owoce, możesz dodać kokosa. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 1 lub 2 minutę.

Wskazówki:

  • Spróbuj z innymi owocami i przyprawami  – wypróbuj z borówki, jagody lub porzeczki z cynamonem, chili lub kakao.

IMG_5441

Flax seed raspberry pudding

one of the most beautiful thing in summer – or perhaps the tastiest one – is the abundance of seasonal fruit – raspberries, blueberries, currants – you name it! I’m really looking forward to plums and plum jams. However, I’m not idle and in the meantime I’m devouring raspberries.

Here you have them with flax seed – which together makes quite a nice pair – we have omega 3 acids, vitamins E, C and lots of Bs.

If that’s not a reason enough, try it with buckwheat pancakes or chapati. Sold! ❤

Preparation – around 20 minutes/ easy

Ingredients (2 servings):

  • 300 ml water + some more for the fruit
  • 3 tbsp flax seed
  • 200 raspberries – or more
  • pinch of sea salt or Himalayan salt
  • optional – 2 tbsp desiccated coconut

How to make it?

  1. Pour water into a small pan, add flax seed and simmer for about 15 minutes until it thickens a bit.
  2. Put raspberries into a frying pan or another small pan, add water to cover the bottom, add a pinch of salt and simmer for a while – until raspberries fall slightly apart.
  3. Mix Flax seed and raspberries, add coconut if you want, and cook for a minute or two longer.

Tips:

  • Try other berries and spies – mix blueberries or black currant with cinnamon, chili or cocoa.

IMG_5449.JPG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s