Sałatka z pieczarkami i ogórkami małosolnymi – Half-sour pickle and mushroom salad

Lato w pełni, więc czas na ogórki małosolne! Teraz możecie dostać wszystki potrzebne skłądniki – ogórki gruntowe i koper włoski. Właściwie, to ten wpis miał być tylko o tych ogórkach – według przepisu mojej mamy, ale przyznajmy to szczerze – zdjęcie słoika ogórków nie wygląda zachęcająco. Pomyślałam, więc że zrobię coś co będzie mi łatwiej sfotografować, a Wam da pomysł na lunch. Pamiętajcie tylko, że w tej sałatce nie ma właściwie żadnego białka, więc jeśli to ma być danie główne, to dodajcie coś więcej – tofu, cieciorkę, jakąś kaszę – coś co będzie miało więcej białka.

Przygotowanie ogórków zajmie Wam około 2 dni – lub jeden jeśli lubicie mniej zakiszone ogórki. Nie martwcie się – samo przygotowanie to niewiele więcej niż 10 minut.

Dzięki mamo za ten przepis!

Przygotowanie: łatwe, powyżej 30 minut + 2 dni dla ogórków

Składniki – ogórki (2 litrowe słoiki):

  • 1 kg ogórków
  • 3-4 ząbki czosnku (na słoik)
  • koper włoski
  • 1,5 litra wody i 2 płaskie łyżki soli

Składniki – sałatka (1 porcja):

  • 3 ogórki małosolne
  • 3 pieczarki + łyżka mąki z cieciorki, szczypta chili, łyżeczka płatków jaglanych i łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • 3 pieczone korzenie pietruszki + odrobina oleju roślinnego do natłuszczenia przed pieczeniem
  • kilka krążków papryki
  • garść szpinaku/ jarmużu
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek, sok z cytryny

Jak przygotować? – Ogórki

  1. Zagotuj wodę, dodaj sól.
  2. Ogórki umyj, odetnij końcówki i włóż do słoików. Wrzuć po 3-4 ząbki czosnku na słoik, upchnij dużo kopru – kwiaty i łodyżki.
  3. Zalej wrzątkiem i zakręć słoik.
  4. Po dwóch dniach powinny być dobre — wtedy możesz włożyć do lodówki by przestały się dalej kisić.

Jak przygotować? – Sałatka

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymyj pietruszkę, natrzyj odrobiną oleju i piecz przez około 20-25 minut – wszystko zależy od grubości korzeni.
  2. Rozgrzej patelnię. Pieczarki pokrój na plasterki, wrzuć na patelnię, posyp solą. Przygotuj panierkę w głębokim talerzu – wymieszaj wszystkie składniki – mąkę, płatki, siemię i chili. Gdy pieczarki puszczą sok, przełóż je na talerzyk, później obtocz w panierce i połóż z powrotem na patelni – do lekkiego zezłocenia.
  3. Pokrój wszystkie pozostałe składniki w kostki/ plasterki/ jak chcesz 😉 – ogórki, pietruszkę i paprykę, dodaj do miski ze szpinakiem i jarmużem, dodaj pestki słonecznika i pieczarki, polej odrobiną oliwy/ oleju i soku z cytryny. Dodaj inne ulubione przyprawy według uznania.
  4. Podawaj od razu by pieczarki nie rozmoczyły panierki.

half sour pickle salad

Half-sour pickle & mushroom salad

I always associate summer with pickles – the half-sour ones. You just wait up to 2 days for them to be ready and they are more delicate than the ones made for winter. Actually, I wanted to write a recipe for half-sour pickles – my mum’s style. But to be honest, a photo of a jar full of pickles is not the prettiest one so I reckoned that I’ll come up with some recipe that you could use as a side dish or an idea for your lunch.

If it is the basis for your lunch, remember to add some protein – chickpeas, tofu or grains – otherwise you’ll be hungry quite quickly 😉

The whole process of making pickles takes up to 2 days (or 1 if you like less sour pickles), but it requires just around 10 minutes of your work – the rest is just waiting.

Thank you, mum for the recipe!

Preparation: easy, around 30 minutes + two days for pickles 

Ingredients – pickles (two 1 liter jars):

  • 1 kg cucumbers
  • 3-4 garlic cloves (per jar)
  • dill
  • 1,5 l water i 2 tbsp salt

Ingredients- salad (1 serving):

  • 3 half sour pickles
  • 3 mushrooms + 1 tbsp chickpeas flour + pinch of chili + 1 tsp millet flakes + 1 tsp ground flax seed
  • 3 parsley roots + a bit of oil for roasting
  • a few bits of bell pepper
  • handful of spinach/ kale
  • salt, pepper, olive oil, lemon juice

How to make it? – Pickles 

  1. Boil the water and add salt.
  2. Wash cucumbers,cut the tips and place them into jars. Add 3-4 garlic cloves into each jar. Stick in dill – stems as well.
  3. Add boiled water and screw the jars
  4. Pickles should be ready after two days – you can then put them into a fridge to stop them from getting more sour.

How to make it? – Salad 

  1. Heat the oven to 180 degrees. Wash parsley and add a little bit of oil. Roast for 20-25 minutes, it all depends on thickness of roots.
  2. Heat the frying pan, cut the mushrooms, put on the frying pan and add a little bit of salt. In a deep plate mix all the coating ingredients – chickpeas flour, ground flax seed, chili and millet flakes. Once the mushroom are getting watery, put them on a plate, next coat them and put them back on the frying pan – until slightly golden.
  3. Cut the rest of the ingredients – parsley, bell pepper, pickles. Place a handful of spinach and/or kale in a bowl, add all the ingredients. Sprinkle with olive oil, lemon juice, salt and pepper + some other seasoning of your choice.
  4. Serve immediately so that the mushrooms don’t soak the pane.

 

half sour pickle salad 1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s