Kulki jaglane z grzybami Mun i pokrzywą – Millet balls with Mun mushrooms and nettle

Dzisiaj nutka orientu połączona z polską łąką. Przed Wami kulki z kaszy jaglanej połączone z pokrzywą i grzybami Mun! 

Do stworzenia tych kulek, zainspirowała mnie książka Małgorzaty Kalemby-Drożdż‎ – “Pyszne chwasty”. Autorka opisuje dokładnie kiedy, gdzie i jak zbierać polskie chwasty i co z nimi można przygotować.

Jako że mieszkam centrum miasta, jakoś niechętnie myślałam o własnoręcznie zbieranej pokrzywie, poza tym to chyba nie ten sezon 😉 z pomocą przychodzi ta suszona ze sklepu zielarskiego.

Kulki są dość łagodne w smaku więc możecie je podawać praktycznie do wszystkiego lub doprawić według własnego upodobania.

Jeżeli nie jesteście fanami grzybów Mun, możecie użyć innych suszonych, a pokrzywę możecie zamienić na inne zielsko… tylko pamiętajcie! to już nie będą jaglane kulki z grzybami Mun i pokrzywą 🙂

Składniki: 

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • około 25 g suchych grzybów Mun
  • 6 łyżek suszonej pokrzywy lub garść świeżej
  • sól i pieprz, papryka lub inne ulubione przyprawy

Jak przygotować?

  1. Grzyby przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Pamiętaj, żeby je namoczyć, oczyścić i później ugotować. Gdy lekko przestygną pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Ugotuj kaszę jaglaną na sucho. Gdy lekko przestygnie, zmiel w mikserze.
  3. Jeżeli używasz suszonej pokrzywy, zalej ją wrzątkiem i taką namoczoną dodaj do zmielonej kaszy.
  4. Dodaj grzyby i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formuj małe kulki i podawaj ciepłe.

New Imagekulki jaglane 1

Millet balls with Mun mushrooms and nettle

Today I have something interesting for you – a tinge of Orient mixed with coutryside. Let me introduce to you millet balls with Mun mushrooms and nettle.

My inspiration for this recipe was a book book by Małgorzata Kalemba-Drożdż‎ – “Pyszne chwasty” (Eng “Tasty weeds”). The author gives tips on how, when and when to pick various kinds of weeds.

I live in a city center so I was tiny bit reluctant to pick anything on my own, so I went to a shop.

Millet balls are quite delicate so they will go nicely with all types of main dishes or you can add your preferred spices to spice it up!

If you don’t particularly like Mun mushroom you can use any type of dried ones and you can also replace nettle with other greens… just remember, it won’t be millet balls with Mun and nettle any more 🙂

Ingredients: 

  • 1/2 glass of millet groats
  • about 25 g dried Mun mushrooms
  • 6 tbs dried nettle or a handful of fresh leaves
  • salt, pepper, bell pepper or other favorite spices

How to make it? 

  1. Prepare the mushrooms – follow the instruction on the packaging, remember to soak, clean and cook them. Once they cool down a little bit, cut them into smaller pieces.
  2. Cook millet groats, use just enough water so that it’s not too wet. Once it cools a little bit, blend it.
  3. If you’re using dried nettle, put it in a mug and pour boiled water over it. Once it soaks up the water, add it to blended millet.
  4. Add chopped mushrooms and spices and then mix everything. Form little balls and serve warm or hot.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s